Noul guvernator numit de China in Tibet, Padma Choling, a anuntat ca socialismul este singurul care poate "salva" regiunea si care ii poate garanta dezvoltarea. Oficialul nu a pierdut ocazia sa ironizeze activitatea liderului spiritual tibetan Dalai Lama, dupa ce acesta a refuzat sa recunoasca autoritatea guvernatorului, potrivit Reuters.

China sustine ca prin interventia in regiunea autonoma Tibet a eliberat un milion de "sclavi" tibetani si a pompat miliarde de dolari in regiunea Himalaia, pentru dezvoltarea acesteia. Padma Choling, tibetan numit in luna ianuarie guvernator al regiunii, a declarat ca de vina pentru problemele Tibetului este liderul spiritual aflat in exil si castigatorul premiului Nobel pentru Pace Dalai Lama. Oficialii de la Beijing spun ca Dalai Lama instiga la violenta impotriva Chinei.

"Principala sursa de instabilitate in Tibet este Dalai Lama si tot el este cea mai importanta piedica in dezvoltarea economica si in progresul socio-economic in cazul Tibetului", a declarat Padma Choling. "Dar trebuie sa spun ca nu suntem cat de putin speriati, pentru ca toti oamenii din Tibet au realizat ca doar Partidul Comunist Chinez si socialismul pot salva Tibetul, si numai atunci regiunea se poate dezvolta", a continuat tibetanul.

Protestele din martie 2008 conduse de calugari budisti impotriva dominatiei chineze au dat nastere unor adevarate violente impotriva chinezilor Han, pe care tibetanii ii vad ca pe o amenintare la adresa culturii lor. Cel putin 19 persoane au murit in demonstratiile din 2008, care au starnit valuri de proteste in intreaga zona tibetana. Grupurile pro-Tibet din intreaga lume spun ca peste de 200 de oameni au fost ucisi intr-o represiune ulterioara.

Dalai Lama, care din 1959 traieste in exil, fiind fortat sa fuga in India dupa cele mai mari actiuni de protest din istoria Tibetului, neaga acuzatiile Chinei impotriva sa si sustine ca vrea doar o autonomie reala a Tibetului. Dedicat eforturilor de pastrare a culturii tibetane si de salvare a refugiatilor din Tibet, Dalai Lama este cunoscut in intreaga lume ca un emisar al pacii.

Liderul spiritual a avertizat oficialii chinezi ca oamenii din regiune nu isi pot continua traditiile daca sunt condusi prin forta si a declarat ca succesorul sau nu poate fi gasit intr-un teritoriu controlat de China. Tibetanii si grupurile pro-Tibet se tem ca Beijingul va anunta la un moment dat propriul Dalai Lama, trecand peste traditia tibetanilor, asa cum a procedat in cazul Panchen Lama.

In anul 1995, guvernul chinez l-a respins pe tanarul de sase ani ales de Dalai Lama pentru functia de Panchen Lama, a doua demnitate ca importanta in budismul tibetan. Guvernul de la Beijing a refuzat sa-l recunoasca pe acesta si si-a impus propriul candidat, intr-o ceremonie atent supravegheata de Partidul Comunist.

Grupurile care apara drepturile omului si-au exprimat apoi ingrijorarea ca acest copil a devenit "cel mai tanar prizonier politic". Padma Choling sustine ca baiatul a fost "victima" deciziei unilaterale din 1995 a lui Dalai Lama de a-l recunoaste ca al 11-lea Panchen Lama si ca acesta traieste acum o viata linistita in Tibet, departe de privirea publicului.

"Dalai Lama este inca in viata, hai sa vorbim despre reincarea lui atunci cand moare", a incheiat guvernatorul.