Grupul terorist Al-Qaida a "jurat" sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a impiedica alegerile legislative care se vor desfasura duminica in Irak. Reteaua terorista i-a avertizat pe irakieni sa ramana acasa in ziua scrutinului, anuntand ca duminica instaureaza stare de asediu, informeaza France 24.

Atentatele au facut deja 50 de morti, in ultimele zile. "Statul islamic (...) declara ca oricine va iesi din casa pentru a participa la acest eveniment, sfidand legea si avertismentele clare, se expune din nefericire la mania si la armele mujahedinilor", a anuntat aripa irakiana a Al-Qaida, intr-un comunicat publicat de mai multe site-uri islamice.

"Statul islamist declara stare de asediu pentru ziua alegerilor (...), de la ora 6 dimineata pana la ora 6 seara, in tot Irakul si mai ales in zonele sunnite", precizeaza SITE, un centru american de supraveghere a site-urilor islamiste.

Miercuri si joi, o serie de atacuri, in cea mai mare parte atentate sinucigase purtand marca Al-Qaida, a facut aproximativ 50 de morti la Bagdad si Baqouba. La rugaciunile de vineri, imamii au facut apel prin predicile lor la irakieni sa participe la vot, mai ales in regiunile sunnite, care au boicotat scrutinul din 2005. Participarea sunnitilor la vot este una dintre provocarile majore ale scrutinului care ar trebui sa marcheze reintoarcerea acestora in forta in viata politica.

In Baqouba, oras majoritar sunnit aflat la 60 de kilometri de Bagdad, din minarete s-au auzit numeroase apeluri ca populatia sa participe la vot. "Trebuie sa depuneti buletinele voastre in urna pentru ca este datoria voastra", a lansat Abdel Rahman al-Jourani, imamul unei moschei sunnite. "Si chiar daca nu vreti sa votati, mergeti totusi pentru ca buletinul vostru sa nu fie folosit in fraude".

Aproximativ 19 milioane de irakieni sunt asteptati duminica la urne, in cadrul celei de-a doua runde de alegeri legislative de la rasturnarea lui Saddam Hussein. La Bagdad, aproximativ 200.000 de membri ai fortelor de securitate irakiene vor fi mobilizati pentru a impiedica atacurile si atentatele, iar circulatia autovehiculelor va fi interzisa in orase.

Fata de alegerile legislative din 2005, cand trupele americane protejau urnele alaturi de fortele irakiene, soldatii americani nu vor participa la operatiunile de securitate din timpul scrutinului.