Cel mai tanar membru al Comisiei Europene, Dacian Ciolos (40 de ani), a fost in centrul atentiei la Salonul international de Agricultura de la Paris. A inaugurat evenimentul anual in locul presedintelui francez Nicolas Sarkozy, gest care le-a dat apa la moara celor care considera ca romanul este, de fapt, al doilea comisar european francez, scrie cotidianul comunist francez L'Humanite.

Publicatia din Hexagon aloca acestui subiect un intreg material, pornind de la precizarea ca "Romania a beneficiat de sustinerea Frantei pentru a obtine portofoliul agriculturii". "Un post strategic nesperat pentru o tara care nu este membra a Uniunii Europene decat din 2007". Sosirea la Paris a lui Dacian Ciolos "este un semnal puternic de recunoastere (de catre Bruxelles) a pozitiei franceze in ceea ce priveste reglementarea europeana a pietelor agricole", a declarat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire.

L'Humanite puncteaza ca Dacian Ciolos este casatorit cu o frantuzoaica. "Francofon si francofil", romanul a urmat studii de horticultura la universitatea de la Cluj, a efectuat mai multe stagii de perfectionare la ferme agricole franceze, dupa care a urmat studiile la Scoala nationala de agronomie din Montpellier. Lucreaza in Directia Generala pentru Agricultura de la Bruxelles, apoi in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania (2002-2003).

Articolul vine in contextul in care presa franceza aloca spatii largi subiectelor discutate la Salonul pentru Agricultura de la Paris, dar in care locul central il ocupa presedintele francez Nicolas Sarkozy.

  • Bruxelles a autorizat cultivarea cartofului modificat genetic, o "dezamagire" pentru Franta. "Tradare in sanul familiei"?

Romanul este considerat prieten al lui Michel Barnier, comisarul european francez, precizeaza cotidianul comunist francez. Principalul sau dosar este finantarea Politicii agricole comune (PAC) in perioada 2013-2020. "Voi milita pentru o alocare substantiala in ceea ce priveste PAC", a precizat el. Intre timp, Bruxelles a autorizat cultivarea unui tip de cartof modificat genetic. O decizie care a "dezamagit" Franta. Dar "niciodata tradarea nu e mai mare ca atunci cand te tradeaza familia", incheie L'Humanite.

Presa internationala a scris in numeroase randuri despre apropierea lui Dacian Ciolos de Franta, precum si despre sprijinul pe care Parisul l-ar fi acordat romanului pentru obtinerea acestui portofoliu. Inca inainte ca el sa fie audiat, au existat voci, mai ales britanice, dar nu numai, care au sustinut ca Franta a obtinut doua portofolii, prin incredintarea celui al agriculturii Romaniei si lui Dacian Ciolos.

Este insa vorba despre voci izolate, in conditiile in care audierea lui Dacian Ciolos a fost considerata un succes de comisia pentru agricultura din Parlamentul European. Dacian Ciolos a avut sustinerea tuturor grupurilor politice din PE.

Pe 15 ianuarie, cand au avut loc audierile, Paolo de Castro, presedintele comisiei pentru agricultura, a declarat: "Am spus, inainte de audiere, ca deputatii vor fi surprinsi de el. Chiar si inainte ca domnul Barroso sa distribuie portofolii, ma uitam la lista cu nume si Dacian Ciolos era singurul care avea experienta in agricultura. Agricultura este un domeniu greu, nu e un portofoliu pe care sa il studiezi in cateva saptamani. Sunt mai mult de 10 milioane de fermieri in Europa, mai mult de 30 de milioane de oameni lucreaza in agricultura si diferenta intre Finlanda si Cipru e foarte mare, iar Dacian stie asta. Bineinteles ca oamenii sunt suspiciosi, pentru ca Romania e o tara membra noua, dar il vom sustine pe Ciolos", a spus eurodeputatul italian.

Articolul din cotidianul francez de stanga L'Humanite vine insa in aceeasi saptamana in care Comisia Europeana a autorizat cultivarea in statele UE a unei culturi de cartof modificat genetic de la producatorul german BASF.

Vineri, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca Bruxelles-ul va lasa fiecarui stat membru, libertatea de a stabili politica in acest domeniu.