Kosovo va adera la Uniunea Europeana si la NATO ca stat de sine statator, in granitele actuale, a declarat duminica premierul kosovar Hashim Thaci, respingand categoric ideea privind deschiderea unor discutii asupra statutului provinciei, revendicata de Serbia, relateaza agentia de stiri Beta, preluata de AFP.

"Integritatea teritoriala a Kosovo este de neatins, recunoscuta international si garantata, iar Kosovo, in granitele sale actuale, se va integra in NATO si in EU", a afirmat el.

Serbia s-a opus declararii unilaterale a independentei provinciei sale, in februarie 2008, si a adus aceasta disputa in fata Curtii Internationale de Justitie.

Kosovo este gata sa discute despre imbunatatirea relatiilor cu Serbia, dar nu va accepta niciodata negocieri asupra statutului sau, a adaugat premierul kosovar.

"Putem discuta ca doua tari independente despre chestiuni concrete, de interes reciproc", a spus el.

Curtea de la Haga a inceput audierile in acest caz in decembrie si va emite o decizie cu caracter neobligatoriu pentru Adunarea Generala a ONU in lunile urmatoare.

Thaci declara ca se asteapta ca decizia Curtii "sa recunoasca vointa si realitatile din Kosovo de o maniera ce va sustine declaratia de independenta".

Independenta provinciei a fost recunoscuta de 65 de tari, inclusiv SUA, si de majoritatea statelor membre ale UE, cu exceptia a cinci tari, printre care si Romania. Kosovo a devenit membru al Fondului Monetar International si al Bancii Mondiale.

"Vom fi membri ai NATO si ai UE", a mai afirmat premierul Thaci.