Guvernul de la Ottawa a fost nevoit sa renunte la planul de a modifica imnul national al Canadei pentru a fi neutru in ceea ce priveste persoanele de sex masculin si feminin. Cetatenii au transmis guvernului Conservator ca in ciuda faptului ca imnul ar putea sa aiba o tenta discriminatorie, o traditie de 100 de ani nu poate fi schimbata chiar atat de usor, informeaza Reuters.

Guvernul si-a exprimat intentia de a modifica versurile imnului national al Canadei in cadrul unui discurc politic ce a avut loc joi, insa datorita protestelor canadienilor, premierul Stephen Harper a renuntat la idee.

"Ne-am gandit sa incepem un dialog public cu cetatenii, insa acestia si-au exprimat deja parerea clar si raspicat", a declarat purtatorul de cuvant al premierului canadian. "Sunt mai mult decat hotarati si nu vor sa discutam pe aceasta tema. Guvernul nu va face nicio modificare in versurile imnului", a mai adaugat acesta.

Imnul, care are o vechime de aproape 100 de ani, include versul "True patriot love in all thy sons' command" (Traducere: "In toti fiii tai, induci o adevarata dragoste de patriot"). Harper dorea sa dezbata public daca sa schimbe cuvintele astfel incat "fiicele poporului" sa nu mai fie excluse. Conform postului national de televiziune, premierul a luat initiativa dupa ce a fost sfatuit de un senator femeie.

Liberalii din opozitie au declarat ca decizia este de fapt o inselatorie si demonstreaza ca cei din Partdul Conservator nu respecta drepturile femeilor.

Cetatenii iritati de initiativa premierului s-au plans la posturile de televiziune si radio si au sustinut ideea ca obiceiurile si traditiile trebuie pastrate. Multi au declarat ca momentul nu este unul tocmai fericit avand in vedere ca Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver s-au incheiat saptamana trecuta.

Canadienii au luat 14 medalii de aur, iar imnul a fost cantat in repetate randuri in timpul ceremoniilor de inaltare a steagurilor pentru invingatori.