Schimbarea regimului politic din Ucraina poate antrena repunerea in drepturi a oligarhilor intrati in dizgratie, Dmitri Firtas si Igor Kolomoiski. Un prim pas in aceasta directie s-a facut deja: un tribunal din Kiev a acceptat recursul traderului UkrGazEnergo, unde Firtas detine o participatie, si a decis revizuirea verdictului de lichidare a companiei, adoptat pe timpul guvernarii Timosenko. Iar Kolomoiski, care controleaza, practic, UkrNafta, a primit sansa de a-si spori participatia, scrie RBK Daily.

Iulia Timosenko a luptat cu ardoare pentru excluderea UrkGazEnergo, care a fost incepand din 2006 unic furnizor de gaze consumatorilor, din schema livrarilor de carburant in Ucraina, si a reusit acest lucru in 2008.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. In primul trimestru al anului 2008, in rezervoarele subterane ale Ucrainei se aflau aproape 8,5 mld mc de gaze, de care guvernul Timosenko a dispus dupa bunul lui plac: cumparat cu 360 $/1000 mc, gazul rusesc era achizitionat de Telekommunenergo cu 110 $/1000 mc, spune analistul Konstantin Borodin. „Evident, gaura trebuia acoperita intr-un fel sau altul, iar Naftogaz compensa pierderile furand din gazul destinat altora”, explica expertul.

UkrGazEnergo trebuie sa dispara, pentru a nu i se plati pentru materia prima livrata. Este evident ca, pentru a evita un scandal de proportii cu urmari absolut imprevizibile, cei doi oligarhi vor trebui rasplatiti cu anumite privilegii, concluzioneaza RBK.