Camerele de supraveghere amplasate in intersectiile din Singapore au surprins accidentele in care a fost implicat insarcinatul cu afaceri la Ambasada Romaniei, Silviu Ionescu. Imaginile arata ca, in mai putin de un minut, Silviu Ionescu a trecut cu masina de doua ori pe culoarea rosie a semaforului. La cele doua intersectii, soferul masinii negre Audi A6, care apartine ambasadei Romaniei in Singapore, a accelerat imediat dupa ce a lovit trei persoane, transmite Channel News Asia.

Silviu Ionescu, fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, este acuzat de autoritatile din aceasta tara ca a provocat, in dimineata zilei de 15 decembrie 2009, doua accidente grave de circulatie, soldate cu moartea unei persoane si ranirea altor doua.

Victima a accidentului petrecut in jurul orei locale 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei), tanarul Muhammad Haris Abu Talib, de 18 ani, a declarat in fata instantei ca a auzit un sunet puternic, cand se afla impreuna cu fratele sau si cu doi prieteni la intersectia dintre strazile Bukit Panjang si Bukit Panjang Ring. Nu au putut vedea ce s-a intamplat, insa, din cauza copacilor de la marginea drumului. Cand semaforul s-a facut verde pentru pietoni, au incercat sa traverseze strada, moment in care tanarul a fost lovit de o masina.

  • Tanarul accidentat a fost aruncat la 10 metri, iar soferul l-a ocolit cu masina si a accelerat mai departe

Camerele video au inregistrat momentul in care masina de culoare neagra l-a lovit pe Muhammad Haris. Tanarul a fost aruncat la peste 10 metri, insa masina l-a ocolit si a accelerat mai departe pe strada Bukit Panjang. Doua minute mai tarziu, camerele de la intersectia strazilor Bukit Panjang si Woodlands au surprins o masina asemanatoare celei implicate in accident, virand la dreapta pe strada Woodlands.

Identitatea soferului nu a fost inca stabilita, dar probe stranse de un agent de securitate de la Hillcrest Arcadia arata ca fostul diplomat roman Silviu Ionescu a fost cel care a condus masina cu numarul S3401CD, la ora locala 02.42 in aceeasi noapte. Numarul de inmatriculare apartinea autoturismului Audi A6 al ambasadei Romaniei in Singapore. La acea ora, Silviu Ionescu, in varsta de 49 de ani, o conducea acasa pe cantareata coreeana de opera Jeong Ae Ree, cu care iesise in oras. Potrivit inregistrarilor, romanul a plecat cu aceeasi masina la ora locala 02.57, a declarat Tamilarasan Gnanasundaram, agentul de securitate.

  • Primul martor al anchetei: Silviu Ionescu a consumat alcool inainte sa circule cu masina

In urma cu doua zile, cantareata coreeana de opera Jeong Ae Ree - primul martor al anchetei demarate in acest caz - a declarat in instanta ca fostul diplomat roman Silviu Ionescu a consumat alcool inainte sa circule cu masina, in noaptea cand a avut loc accidentul de circulatie soldat cu moartea unui barbat. Cantareata a explicat ca, in seara zilei de 14 decembrie, a mers impreuna cu fostul insarcinat cu afaceri in Singapore in mai multe localuri, inclusiv la un hotel unde romanul a baut vin alb.

La un moment dat, soferul a inlaturat steagul tarii de pe masina, inainte ca Ionescu sa se urce la volanul masinii, sustine aceasta. Urmatoarea oprire a fost la Clarke Quay, unde cei doi au asistat la un spectacol de dans, in fata unui restaurant turcesc. Aici, Ionescu a baut doua pahare de tequila, a declarat femeia. La miezul noptii, au plecat spre Legend Palace KTV, unde romanul a mai consumat cateva pahare dintr-o bautura care parea un amestec de alcool si suc.

Aceasta a povestit ca i-a spus lui Silvian Ionescu in mod repetat ca vrea sa mearga acasa. In cele din urma, romanul a condus-o acasa, in jurul orei locale 02.00. Potrivit politiei, accidentul a avut loc catre ora locala 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei).

  • Silviu Ionescu, suspendat de MAE dupa ce a fost acuzat de producerea unui accident mortal

Silviu Ionescu, fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, este acuzat de autoritatile din aceasta tara ca a provocat, in decembrie 2009, un grav accident de circulatie, soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua.

Una dintre victime, Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian si a murit in ziua de Craciun, iar ceilalti doi pietoni au fost, de asemenea, raniti. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, in 5 ianuarie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica sa investigheze accidentul si a decis si rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu.

Diplomatul a fost pus oficial sub urmarire penala pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii pe 3 februarie, cand procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica l-au audiat si i-au adus la cunostinta acuzatiile. Silviu Ionescu a fost suspendat de MAE pe perioada anchetei. Procedura intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta.