Un inalt oficial american a declarat ca Japonia are "un rol critic" in eforturile internationale de a limita ambitiile nucleare ale Iranului, in contextul in care Occidentul vrea sa impuna noi sanctiuni impotriva Teheranului. Japonia - care se bazeaza foarte mult pe petrolul din Orientul Mijlociu si care, spre deosebire de aliatul sau Statele Unite, intretine legaturi relativ stranse cu Iranul - preia luna viitoare sefia rotativa a Consiliului de Securitate al ONU, informeaza AFP.

Adjunctul Secretarului de Stat, Jim Steinberg, a declarat dupa o intalnire cu ministrul nipon de Externe, Katsuya Okada, ca discutiile s-au axat pe problemele Iranului. "Japonia joaca un rol critic in aceasta problema", a anuntat Steinberg. "Este un lider si o voce foarte puternica in sustinerea regimului de neproliferare a armelor nucleare, cu un angajament foarte puternic in aceasta problema".

Japonia, singura tara care a fost atacata cu bombe atomice, a depus eforturi sustinute de a "scapa lumea" de arme nucleare. Premierul Yukio Hatoyama i-a transmis saptamana trecuta presedintelui Parlamentarului iranian, Ali Larijani, fost negociator sef in problema nucleara, sa "elimine toate indoielile privind activitatea nuclearea a Iranului".

Diplomati din Consiliul de Securitate ONU au anuntat joi ca SUA au redactat un proiect de rezolutie prin care s-ar impune sanctiuni mai drastice Iranului, sanctiuni centrate pe sectorul bancar, cel de asigurari si in sectorul transportului maritim, iar acum asteapta un raspuns din partea Chinei si a Rusiei pentru a incepe negocierile.