Reconstructia statului Chile dupa cutremurul si tsunamiul produse sambata trecuta va dura cel putin trei ani, a declarat presedintele Michelle Bachelet, transmite AFP. Liderul de la Santiago a facut aceste declaratii in cadrul unui discurs in care a spus ca tara sa are nevoie de ajutor international.

"Sunt zone rurale in care totul s-a prabusit la pamant... infrastructura a fost distrusa", a afirmat Bachelet, citata de radio ADN.

"Mii de chilieni i-au pierdut nu doar pe cei dragi; ei si-au pierdut si casele si bunurile, in timp ce unele companii au avut pierderi semnificative", a spus liderul de la Santiago. Joi este ultima zi a mandatului lui Bachelet. Miliardarul Sebastian Pinera va prelua conducerea tarii la 11 martie, pentru un mandat de patru ani.

"Cred ca reconstructia tarii va dura tot mandatul guvernului viitor sau cel putin trei ani", a spus Bachelet, adaugand ca "amploarea distrugerilor este enorma. Seismul a fost devastator".

Ea a spus ca, in urma seismului de 8.8 grade produs sambata, Chile va avea nevoie de fonduri necesare reconstructiei de la institutiile financiare internationale.

"Chile are resurse pentru un numar de actiuni, dar va trebui sa solicitam credite de la Banca Mondiala si alte institutii", a spus Bachelet.

Compania americana EQECAT a estimat ca sesimul a provocat daune de 15-30 de miliarde de dolari, respectiv 10% din Produsul Intern Brut anual.