Parlamentul ucrainean a adoptat, miercuri, o motiune de cenzura impotriva Guvernului de la Kiev, iar Cabinetul condus de Iulia Timosenko va fi obligat sa demisioneze, informeaza AFP. Votul de neincredere vine la numai o zi dupa ce coalitia parlamentara care o sustinea pe Timosenko a fost dizolvata.

Motiunea a fost initiata de Partidul Regiunilor, al noului presedinte ales Viktor Ianukovici, care va avea la dispozitie 30 de zile pentru formarea unei coalitii parlamentare favorabile si 60 de zile pentru investirea unui nou guvern. Daca nu se va forma o coalitie, Ianukovici poate convoca alegeri legislative anticipate.

Pentru destituirea Cabinetului Timosenko s-au pronuntat 243 de parlamentari, minimul necesar de voturi pentru adoptarea rezolutiei fiind de 226. Potrivit Constitutiei din Ucraina, prin adoptarea motiunii de cenzura mandatul de īncredere acordat de Parlament īnceteaza, iar Guvernul este automat obligat sa demisioneze. Cu toate acestea, actualul Executiv poate ramane in functie pana la formarea unui nou Cabinet.

Coalitia Portocalie s-a destramat, marti, dupa ce aliatii s-au intors impotriva premierului Iulia Timosenko, facand astfel posibila adoptarea motiunii de cenzura. Potrivit presedintelui Radei Supreme, Vladimir Litvin, coalitia Iuliei Timosenko nu a mai reusit sa obtina majoritatea in parlamentul ucrainean. "Aceasta coalitie nu a reusit sa obtina voturi suficiente. Prin urmare, anunt incetarea activitatii coalitiei", a declarat Litvin.

Potrivit unui analist de la Kiev citat de Kyiv Post, "Dizolvarea coalitiei face ca eliminarea lui Timosenko sa devina inevitabila. Fortele Portocalii au fost invinse pe toate fronturile".

Timosenko l-a criticat dur pe Litvin, care era si el unul dintre liderii fortelor coalitiei in Parlament. Premierul a spus ca acesta a "distrus in mod ilegal coalitia democrata" si a facut loc "dictaturii anti-ucrainene" a lui Ianukovici.