Comisia Europeana a dezvaluit miercuri oficial strategia economica pentru urmatorii 10 ani, printr-o conferinta de presa a presedintelui Jose Manuel Barroso. Acesta a accentuat nevoia de cooperare si coordonare intre statele membre, in conditiile unei interdependente crescute, si a spus ca divergentele intre membrii UE ii afecteaza pe toti. Comisia a stabilit cinci indicatori de referinta, pe care statele UE trebuie sa le implementeze.

„Miza strategiei Europa 2020 este legata de ceea ce trebuie sa facem astazi si maine pentru a reaseza economia UE pe drumul cel bun. Criza a scos la lumina probleme fundamentale si tendinte lipsite de viabilitate pe care nu le mai putem ignora. Europa are un deficit de crestere care ne pune viitorul in pericol. Trebuie sa ne rezolvam in mod decisiv vulnerabilitatile si sa fructificam numeroasele noastre avantaje. Avem nevoie sa construim un nou model economic bazat pe cunoastere, pe o economie cu un nivel redus de emisii de carbon si cu un grad ridicat de ocupare a fortei de munca. Aceasta batalie necesita mobilizarea tuturor partilor interesate din Europa", a spus presedintele Barroso, potrivit unui comunicat de presa al Comisiei.

Strategia 2020 are scopul de a scoate Europa din criza si de a pregati economia UE pentru deceniul urmator, pentru a putea face fata concurentei pe plan mondial si a "ramane in joc". Documentul Comisiei subliniaza necesitatea coordonarii si colaborarii economice intre statele membre, in conditiile in care economiile UE sunt puternic legate. Trei domenii sunt prioritare:

  • cresterea economica inteligenta - dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare
  • cresterea economica durabila - promovarea unei economii competitive, cu emisii scazute de carbon si o utilizare eficienta a resurselor
  • cresterea economica inclusiva - promovarea unei economiii cu grad ridicat de ocupare a fortei de munca, generatoare de coeziune sociala si teritoriala.

Pentru a masura aceste obiective largi, Comisia a stabilit cinci indicatori de referinta la nivel UE, care trebuie urmati de statele membre:

  1. 75% din populatia in varsta de 20-64 de ani trebuie sa fie angajata.
  2. 3% din PIB-ul UE trebuie sa fie investit in cercetare si dezvoltare.
  3. Obiectivele climatice si energetice „ 20/20/20” trebuie sa fie indeplinite - reducerea emisiilor de dioxid de carbom cu 20% fata de nivelul din 1990, consumul energetic scazut cu 20% si 20% din energie sa fie produsa din surse regenerabile.
  4. Ponderea abandonului scolar timpuriu trebuie sa fie sub 10%, iar cel putin 40% din generatia tanara trebuie sa aiba studii universitare.
  5. Trebuie redus cu 20 de milioane numarul persoanelor expuse riscului saraciei.

Comisia propune niste initiative-pilot care devin o prioritate pentru organizatiile la nivelul UE, pentru statele membre, autoritatile locale si regionale. Astfel:

  • O uniune a inovarii - reorientarea cercetarii si dezvoltarii si a politicii de inovare catre provocarile majore, reducand in acelasi timp distanta dintre stiinta si lansarea pe piata, astfel incat inventiile sa fie transformate in produse. Drept exemplu, brevetul comunitar ar putea permite intreprinderilor sa economiseasca 289 de milioane EUR in fiecare an.
  • Tineretul in miscare - cresterea calitatii si a atractivitatii internationale a sistemului european de invatamant superior, prin promovarea mobilitatii studentilor si a tinerilor profesionisti. Ca actiune concreta, posturile vacante in toate statele membre ar trebui sa fie mai accesibile la nivelul intregii Europe, iar calificarile profesionale si experienta sa fie recunoscute in mod corespunzator.
  • O agenda digitala pentru Europa - asigurarea unor avantaje economice si sociale durabile printr-o piata unica digitala bazata pe internet ultra rapid; toti europenii trebuie sa aiba acces la internet de mare viteza pana in 2013.
  • O Europa care isi utilizeaza eficient resursele - sprijinirea tranzitiei catre o economie care utilizeaza eficient resursele, cu emisii reduse de carbon. Europa trebuie sa isi mentina obiectivele 2020 in ceea ce priveste productia si consumul de energie si eficienta energetica. Acest lucru ar reduce cu 60 de miliarde EUR importurile de petrol si de gaze pana in 2020.
  • O politica industriala pentru o crestere economica verde - sprijinirea competitivitatii bazei industriale a UE in lumea de dupa criza, prin promovarea spiritului antreprenorial si dezvoltarea de noi competente. Acest lucru ar crea milioane de noi locuri de munca.
  • O agenda pentru noi competente si locuri de munca - crearea conditiilor pentru modernizarea pietelor fortei de munca, in scopul cresterii gradului de ocupare al fortei de munca si asigurarii durabilitatii modelelor noastre sociale, in conditiile iesirii la pensie a generatiei baby-boom.
  • Platforma europeana impotriva saraciei – asigurarea coeziunii economice, sociale si teritoriale, ajutand persoanele sarace si excluse social si permitandu-le sa joace un rol activ in societate.

Mai multe informatii, aici.