Fostul diplomat roman Silviu Ionescu a consumat alcool inainte sa circule cu masina, in noaptea cand a avut loc accidentul de circulatie soldat cu moartea unui barbat. Declaratia vine de la primul martor al anchetei demarate in acest caz, cantareata coreeana de opera Jeong Ae Ree, informeaza The Straits Times.

Potrivit acesteia, in seara zilei de 14 decembrie a mers impreuna cu fostul insarcinat cu afaceri in Singapore in mai multe localuri, inclusiv la un hotel unde romanul a baut vin alb. Jeong Ae Ree a declarat in fata instantei ca Silviu Ionescu a luat-o de acasa, cu un Audi negru condus de soferul sau. Dupa cateva pahare de vin alb, fostul diplomat roman a invitat-o la o petrecere, intr-un alt local. La un moment dat, soferul a inlaturat steagul tarii de pe masina, inainte ca Ionescu sa se urce la volanul masinii, sustine aceasta.

Urmatoarea oprire a fost la Clarke Quay, unde cei doi au asistat la un spectacol de dans, in fata unui restaurant turcesc. Aici, Ionescu a baut doua pahare de tequila, a declarat femeia. La miezul noptii, au plecat spre Legend Palace KTV, unde romanul a mai consumat cateva pahare dintr-o bautura care parea un amestec de alcool si suc, a continuat martora.

Aceasta a povestit ca i-a spus lui Silvian Ionescu in mod repetat ca vrea sa mearga acasa. In cele din urma, romanul a condus-o acasa, in jurul orei locale 02.00. Potrivit politiei, accidentul a avut loc catre ora locala 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei).

Jeong Ae Ree a declarat ca a doua zi dimineata a gasit doua apeluri pierdute de la Ionescu, care o sunase la ora locala 03.50. Cei doi s-au intalnit apoi in locuinta lui, unde acesta a incercat sa-i explice ca a baut numai sucuri cu o noapte inainte, si nimic altceva. "Mi-a aratat chiar si niste medicamente sa-mi dovedeasca faptul ca este diabetic. Nu stiu care este motivul pentru explicatiile sale", a adaugat Jeong Ae Ree.

  • Silviu Ionescu, suspendat de MAE dupa ce a fost acuzat de producerea unui accident mortal

Silviu Ionescu, fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, este acuzat de autoritatile din aceasta tara ca a provocat, in decembrie 2009, un grav accident de circulatie, soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua. Pe 15 decembrie 2009, o masina apartinand ambasadei romane, un Audi A6 de culoare neagra, a lovit trei pietoni, in jurul orei locale 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei), la Bukit Panjang.

Una dintre victime, Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian si a murit in ziua de Craciun, iar ceilalti doi pietoni au fost, de asemenea, raniti. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, in 5 ianuarie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica sa investigheze accidentul si a decis si rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu.

Diplomatul a fost pus oficial sub urmarire penala pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii pe 3 februarie, cand procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica l-au audiat si i-au adus la cunostinta acuzatiile. Silviu Ionescu a fost suspendat de MAE pe perioada anchetei. Procedura intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta.