Agathe Habyarimana, vaduva fostului presedinte ruandez Juvenal Habyarimana, a fost arestata, marti, de autoritatile franceze sub acuzatia de genocid. Aceasta a fost retinuta la resedinta sa din Courcouronnes, de la sud de Paris, in baza unui mandat ruandez, a declarat un oficial din justitie, a carui identitate nu a fost facuta publica, scrie Washington Post.

Femeia a fost eliberata cu conditia sa nu paraseasca Franta si sa se prezinte lunar la politie. Potrivit procuraturii, femeia a declarat ca va face tot posibilul pentru a nu fi extradata.

Rwanda a salutat arestarea Agathei Habyarimana, care are loc la doar cateva zile de la vizita oficiala a lui Nicolas Sarkozy in tara. In cadrul vizitei, presedintele Sarkozy a declarat ca doreste ca "toti cei responsabili de genocidul din Rwanda sa fie prinsi si pedepsiti", inclusiv cei care traiesc acum in Franta.

Genocidul din Rwanda a izbucnit in 1994, dupa ce avionul in care se afla presedintele Habyarimana a fost doborat. In cele 100 de zile care au urmat incidentului, in jur de 500,000 de tutsi si hutu moderati au fost ucisi de radicalii hutu. Conflictul s-a incheiat dupa ce rebelii tutsi condusi de actualul presedinte, Paul Kagame, i-au invins pe extremistii hutu in iulie 1994.

Agathe Habyarimana, care facea parte din tribul hutu, a fugit in Zair (actuala Republica Democrata Congo) in aprilie 1994, iar apoi s-a mutat in Franta. In 2004, Franta a refuzat sa ii acorde azil politic, pe motiv ca este, in parte, responsabila pentru genocidul din Rwanda. Femeia a facut apel, afirmand ca nu avea putere politica si se ocupa doar de problemele casei, insa instanta a respins apelul, sustinad ca exista documente care atesta ca Agathe Habyarimana avea de facto autoritate in afacerile statului.

In octombrie 2009, Procurorul General din Rwanda, Martin Ngoga, a emis un mandat international de arestare pe numele vaduvei fostului presedinte, acuzand-o de genocid si crime impotriva umanitatii.