Responsabilii Agentiei meteorologice nipone au recunoscut ca autoritatile japoneze au mers prea departe atunci cand au declansat alerta maxima de tsunami (pentru prima data in ultimii 15 ani) si a ordonat evacuarea a peste jumatate de milion de persoane. "Va rog sa acceptati scuze pentru alerta care s-a prelungit, previziunile noastre privind amploarea valului seismic s-au dovedit prea excesive" - a declarat Yasuo Sekita, unul dintre membrii Agentiei meteorologice nipone, citat de France Presse.

Duminica dimineata, autoritatile nipone au declansat o alerta de tsunami in nordul Japoniei, existand previziuni potrivit carora valurile ar putea inregistra cel putin trei metri inaltime. Mesajul, transmis prin difuzoare, invita oamenii sa se indeparteze imediat de pe litoral, unde porti metalice gigantice blocasera accesul in porturi pentru a opri forta distructiva a valurilor. Ca masura de precautie, drumurile si caile ferate de pe coastele Japoniei dinspre Pacific au fost inchise.

De asemenea, peste o jumatate de milion de persoane au primit ordin de evacuare a coastei, iar in scoli sau in cladirile publice au fost depozitate rezerve de apa, hrana si paturi.

Primul val care a lovit arhipelagul nu a avut decat 30 cm inaltime, dar valurile mai inalte, de pana la 120 cm s-au succedat, duminica seara, inundand mai multe drumuri, dar nu s-au inregistrat victime sau pagube importante.