Franta va cere un ajutor financiar din partea Uniunii Europene, pentru a ajuta autoritatile din Hexagon sa faca fata dezastrului provocat de furtuna Xynthia. Secretarul francez de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, "se afla la Bruxelles luni, unde se intalneste cu comisarul pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn", a informat biroul secretarului de stat, potrivit Le Monde.

"Pierre Lellouche va prezenta un prim bilant al furtunii si va cere bani de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene", se arata in comunicat. Furtuna, formata in Atlantic, a maturat coasta de Vest a Europei. Dupa ce a traversat Portugalia si Spania, ea a lovit Franta, pentru a continua in Belgia si Germania. Duminica seara, bilantul era de 55 de morti.

Statul cel mai grav afectat este Franta, unde prim-ministrul Francois Fillon a anuntat 45 de morti. "Este o catasrofa nationala", a declarat Fillon in cadrul unei conferinte de presa. "Multi oameni s-au inecat, surprinsi de cresterea brusca a nivelului apei". Presedintele Nicolas Sarkozy va vizita luni departamentul Charente-Maritime, care, alaturi de Vendee, a suferit inundatii majore datorita vanturilor puternice din timpul fluxului inalt.