O localitate din Venezuela, scufundata in 1985 pentru a face loc unui rezervor de apa, a reaparut la suprafata dupa 25 de ani, din cauza secetei, transmite aolnews.com. Potosi a fost scufundat intentionat de autoritati, insa a reaparut ca urmare a secetei adusa de El Nino.

Potrivit informatiilor, in Potosi locuiau in jur de 1.200 de persoane. Intr-o zi "blestermata", presedintele de atunci al tarii a ajuns in sat pentru a le aduce locuitorilor o veste proasta: satul urma sa fie evacuat si inundat, oamenii mutati, iar biserica si casele abandonate.

In apropiere a fost construit un baraj hidroelectric, iar apele rezervorului Uribante au acoperit totul. Doar clopotnita bisericii coloniale din Potosi a ramas vizibila.

In ultimele luni insa, o seceta devastatoare a afectat Venezuela, iar nivelul apelor din rezervorul Uribante a scazut cu peste 30 de m, scotand la iveala ramasitele satului Potosi: biserica, mormintele, ruinele fostelor case si semnele vechii piete centrale.

Oamenii de stiinta afirma ca El Nino este responsabil pentru seceta din Venezuela, cea mai grava din ultimele decenii.

AP precizeaza ca presedintele Hugo Chavez sustine ca penele de curent frecvente din ultima perioada se datoreaza secetei si nivelului scazut al apelor la barajul Guri, care furnizeaza 70% din electricitatea folosita in Venezuela. Criticii afirma insa ca Hugo Chavez nu a investit suficient in producerea de energie.