Circa 100 de persoane sunt prinse sub daramaturi intr-o cladire din localitatea Concepcion, prabusita in urma cutremurului de 8.8 grade Richter produs sambata, transmite Reuters, citand declaratia primarului. Declaratia sa a fost facuta in contextul in care o replica puternica a seismului de ieri a fost resimtita, duminica, in capitala Santiago. Serviciul de urgenta a anuntat ca numarul mortilor in urma seismului de sambata a depasit 400 de persoane.

Imobilul s-a prabusit sambata, in timpul seismului care a avut loc la circa 115 km nord-est de Concepcion, al doilea oras ca marime din Chile, unde traiesc peste 290.000 de oameni.

Pompierii au folosit masini de gaurit si lopeti pentru a ajunge la cei blocati. "Am petrecut intreaga noapte lucrand, spargand ziduri pentru a gasi supravietuitori. Principala problema este combustibilul: avem nevoie de combustibil pentru echipamente si de apa pentru oamenii nostri", a declarat comandantul echipei.

Primarul localitatii, Jacqueline van Rysselberghe, a spus, citata de AFP, ca "timpul este esential pentru a-i salva pe cei blocati in cladire". Ea a criticat guvernul de la Santiago din cauza "raspunsului lent": "este o rusine ca echipele de interventie n-au putut ajunge in Concepcion de sambata".

Reuters a relatat ca in Concepcion, strazile sunt acoperite de masini strivite, de linii electrice cazute si de moloz de la cladirile daramate. Locuitorii nu au apa si electricitate, iar rezervele de combustibil sunt pe sfarsite.

Politistii patuleaza strazile, dupa ce hotii au vrut sa jefuiasca un magazin.

Pe de alta parte, o replica puternica a seismului de ieri a fost resimtita duminica, la primele ore ale diminetii, in capitala Santiago. Martorii au declarat ca zeci de imobile s-au clatinat. Reuters precizeaza ca mii de locuitori ai capitalei si-au petrecut noaptea pe strazi, de teama replicilor. Potrivit Institutului Geologic al SUA (USGS), seismul a avut o magnitudine de 6.1 grade si s-a produs la o adancime de 35 de km, la 190 de km de Santiago.

Seismul de sambata a fost urmat de peste 70 de replici, unele avand intensitatea de peste 6 grade Richter.