Un angajat civil al Departamentului american al Apararii a fost filmat in timp ce vindea informatii secrete unui spion chinez, transmite CBS, care a obtinut in exclusivitate o caseta de la Birorul Federal de Investigatii (FBI). Filmarea, care n-a fost facuta publica pana in prezent, "ofera o imagine rara in lumea secreta a spionajului si ilustreaza modul in care spionajul Chinei ar putea reprezenta, in acest moment, cea mai grava amenintare de spionaj la adresa SUA".

In filmul difuzat in cadrul emisiunii "60 Minutes", Gregg Bergersen, un angajat civil al Pentagonului, poate fi vazut cum primeste 2.000 de dolari de la un spion chinez, Tai Shen Kuo. Bergersen ii spune apoi lui Kuo cum il va lasa sa se uite la documente secrete, care mentionau ce tipuri de armament vor vinde americanii guvernului de la Taipei si faceau referire la planurile privind un sistem de comanda si control ce urma sa fie folosit de Taiwan.

"Sunt foarte, foarte, foarte reticent sa te las sa le ai (n.red documentele secrete) deoarece totul este clasificat. Dar te voi lasa sa le vezi. Stii ca poti sa scrii tot... toate notele pe care le vrei... doar ca nu voi putea lasa pe nimeni, niciodata sa afle... As fi dat afara cu siguranta pentru asta. Si nu numai ca as fi dat afara, dar voi ajunge la nenorocita aia de inchisoare", ii spune Bergersen spionului chinez.

CBS precizeaza ca Bergersen a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru comunicarea de informatii legate de siguranta nationala, in timp ce Kuo, care este cetatean american naturalizat, a primit 15 ani de inchisoare pentru spionaj. Amandoi si-au recunoscut faptele.

Experti din domeniul contrainformatiilor au afirmat ca, in prezent, China ar putea sa reprezinte cea mai grava amenintare de spionaj la adresa SUA. "Chinezii sunt cea mai mare problema pe care o avem, daca ne gandim la nivelul eforturilor pe care ei le depun impotriva noastra, versus nivelul de atentie pe care li-l acordam noi", a declarat Michelle Van Cleave, care intre 2003-2006 a coordonat vanatoarea de spioni straini din functia de National Counterintelligence Executive. "Practic orice tehnologie aflata pe lista de control al tehnologiilor din SUA a fost vizata, intr-un moment sau altul, de catre chinezi... Cred ca suntem un adevarat magazin de acadele pentru chinezi si pentru altii", a adaugat ea.

"Fara nicio urma de indoiala, chinezii isi concentreaza majoritatea operatiunilor de spionaj impotriva SUA", a declarat si Fengzhi Li, care in trecut a recrutat spioni pentru Ministerul Securitatii Statului din China, iar in acest moment se afla in SUA, unde incearca sa obtina azil.

Vezi mai jos fragmente din inregistrarea intalnirii dintre cei doi.

Watch CBS News Videos Online