Ministerul rus al apararii a anuntat ca intentioneaza sa cumpere, anul acesta, 261 de tancuri. Fortele armate nu au nevoie de aceste masini, care pot insa salva uzina producatoare, scrie Vedomosti. Este vorba de tancuri model T-90. Cele produse la Uralvagonzavod costa in jur de 70 de milioane de ruble bucata, desi modernizarea tancului T-72, realizat la aceeasi intreprindere, costa numai intre 10 si 30 de milioane de ruble.

Problema este ca fabrica Uralvagonzavod a fost puternic afectata de criza mondiala si de reducerea drastica a cererii la vagoane, care au asigurat, pana la izbucnirea crizei, aproape doua treimi din castigurile intreprinderii, oferind de munca pentru aproximativ 20.000 de salariati.

Contractul cu Algeria de livrare a 185 de tancuri T-90, precum si contractul indian pentru piese de schimb s-au incheiat, uzina lucrand acum numai la cele 70 de tancuri T-90 furnizate anual Indiei.

Prin urmare, intreprinderea trebuie salvata de la faliment. De aceea, guvernul de la Moscova a decis un fond de sustinere de 28 mld. ruble, la care se vor adauga cele 18 mld. ruble care reprezinta costul celor 261 de tancuri cerute de Ministerul Apararii.