Guvernul Israelului a creat un site care isi propune sa imbunatateasca imaginea tarii in strainatate, in care se creioneaza o imagine stupida a corespondentilor straini care transmit de la Tel Aviv, relateaza Reuters.

Pamfletul la adresa presei internationale sugereaza ca ziaristi ignoranti prezinta Israelul unui public european usor de amagit drept o tara indepartata, cu un apetit foarte mare pentru razboi.

Israelul incearca sa-si imbunatateasca imaginea externa, puternic deteriorata de Razboiul din Gaza de anul trecut. Dar corespondentii straini cred ca noua strategie s-ar putea intoarce impotriva Guvernului de la Tel Aviv.

Pe langa faptul ca isi bat joc de ziaristii straini, clipurile, prezentate pe pagina www.masbirim.co.il, induc ideea ca europenii sunt suficient de ignoranti pentru a inghiti orice enormitate despre Israel, neglijand faptul ca zeci de mii de cetateni ai UE zboara in fiecare an in Israel, fie pentru turism, fie pentru afaceri.

Intr-un videoclip, un reporter britanic prezinta camilele drept "un animal tipic pentru Israel, folosit de evrei pentru a calatori dintr-un loc in altul in desertul in care traiesc". "Este un mijloc de transport pentru apa, marfuri si munitie. Este folosit chiar si de cavaleria israeliana", transmite presupusul reporter britanic.

Intr-un al doilea videoclip, o prezentatoare de la o televiziune franceza anunta, precipitata, ca in Israel se aude din nou "zgomotul razboiului".

"Trimisii nostri speciali au anuntat focuri de arma si explozii puternice de-a lungul intregii tari", spune ea, in timp ce, in fundal, israelienii inocenti sarbatoresc, cu focuri de artificii, Ziua Independentei.

Un al treilea clip prezinta un reporter spaniol care transmite de langa un grup de oameni care fac un gratar: "Majoritatea locuintelor israeliene nu au electricitate si gaze, astfel incat folosesc metode ancestrale pentru gatit, cum este prajirea carnii pe carbuni". Cu un kebab in mana, ea spune: "Mmm. Primitiv dar delicios".

"Nu sunteti satui pana peste cap de modul in care suntem prezentati in lume?", spune o voce, din off, la finalul fiecarui clip. Israelul este gresit inteles, dar voluntarii pot ajuta la corectarea acestei realitati devenind ambasadori ai imaginii tarii, pentru a contracara prejudecatile antisemite, adauga vocea.