Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, si cel al Columbiei, Alvaro Uribe, au avut, luni, un schimb dur de replici pigmentate cu injuraturi, potrivit CNN. Toata tarasenia s-ar fi intamplat in cadrul Summit-ului Statelor din America Latina si Caraibe unde se incearaca tocmai crearea unei noi aliante regionale din care sa nu faca parte Statele Unite si Canada.

Potrivit unei surse, citate de CNN, care a participat la pranzul din spatele usilor inchise, Chavez a inceput sa urle la Uribe folosind un limbaj obscen. Disputa a degenerat rapid, lucrurile fiind calmate doar dupa interventia presedintelui cubanez Raúl Castro care le-ar fi spus: "Cum este posibil sa ne luptam intre noi la un summit destinat sa uneasca tarile din America Latina si Caraibe?".

Presedintele Mexicului, Felipe Calderon a negat incidentul dar un purtator de cuvant al acestuia l-a confirmat ulterior.

Disputele dintre Chavez si Uribe au inceput anul trecut dupa ce presedintele Venezuelei l-a criticat puternic pe Uribe fiindca a permis fortelor militare ale SUA sa stationeze in baze din Columbia.

Tensiunile au escaladat, cele doua tari acuzandu-se reciproc ca incearca sa se destabilizeze. Columbia a acuzat guvernul lui Chavez de complicitate cu grupurile de gherila de stanga ce lupta in Columbia, iar Chavez a acuzat Columbia ca trimite avioane fara pilot pentru a spiona Venezuela.