Pachetul masiv de stimulente aprobat anul trecut pentru a atenua cea mai grava recesiune care a afectat Statele Unite in ultimii 70 de ani a creat pana la 2,1 milioane de locuri de munca in ultimele trei luni ale anului 2009, afirma Congressional Budget Office (CBO), organism independent care elaboreaza proiectiile bugetare, relateaza Reuters.

Pe baza acestor stimulente, economia a crescut cu 3,5% si rata somajului s-a redus cu 2,1% in aceasta perioada, afirma CBO.

Raportul apare in momentul in care presedintele Barack Obama si democratii incearca sa promoveze noi masuri pentru reducerea ratei somajului, aflata la cifra de 9,7%, inaintea alegerilor pentru Congres din noiembrie.

Desi economia a evoluat mai slab decat previziunile initiale, acest lucru nu s-a datorat ineficientei pachetului de stimulente financiare, crede CBO.

"In opinia CBO, rezultatul reflecta slabiciuni mai mari decat cele proiectate initial in mediul economic decat rezultate mai slabe decat efectele scontate" prin aplicarea pachetului de stimulente.