Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a respins, luni, acuzatiile potrivit carora Israelul ar fi implicat in asasinarea unui important lider Hamas, la Dubai, sustinand ca intregul scandal seamana mai degraba cu scenariul unui film "James Bond", relateaza AFP.

"Va uitati la prea multe filme cu James Bond", le-a spus Lieberman jurnalistilor de la Bruxelles, dupa ce a fost intrebat daca serviciul israelian de informatii Mossad este implicat in asasinarea "in tacare", la 20 ianuarie, a liderului Hamas Mahmoud al-Mabhouh, intr-un hotel de lux din Dubai.

Intr-un comunicat difuzat anterior de biroul sau de presa, Lieberman a declarat ca "nu exista nicio dovada ca Israelul este implicat in acest caz". "Daca s-ar fi prezentat dovezi concrete, in afara articolelor de presa, am fi reactionat", a precizat seful diplomatiei israeliene.

Anchetatorii din Emiratele Arabe Unite sunt convinsi ca Mossadul este in spatele atacului

Saptamana trecuta, seful politiei din Dubai, generalul Dhahi Khalfan Tamim, a declarat ca este 99% convins ca serviciul israelian de informatii Mossad s-a aflat in spatele asasinarii lui Mahmoud al-Mabhouh. Potrivit presei din Israel toate operatiunile de acest gen realizate de Mossad trebuie sa primeasca aprobarea finala de la premierul israelian.

Seful politiei din Dubai a declarat ca o "echipa a mortii" formata din 11 persoane, care detineau pasapoarte europene, s-a aflat in spatele asasinarii liderului Hamas. Joi seara, Interpolul a anuntat ca a pus cei 11 suspecti pe lista "celor mai cautate persoane".

Tamim a afirmat, de asemenea, ca seful Mossad, Meir Dagan, va trebui arestat daca se dovedeste ca serviciul sau a fost in spatele asasinatului lui al-Mabhouh.

Intre timp, mai multi experti afirma ca incidentul nu va avea repercursiuni de durata pentru Israel, care "nu este singura tara din lume care se confrunta cu acest fenomen. Toate statele occidentale amenintate de terorism folosesec metode similare". In Israel, opinia publica sprijina operatiunile secrete ale Mossad-ului desfasurate in strainatate. "Lovirea dusmanilor tarii departe de teritoriul israelian este parte a mitologiei populare ce inconjoara Mossad.