Reputatia Suediei de tara toleranta si liberala este amenintata de cresterea alarmanta a antisemitismului in Malmo. Cel putin 30 de familii de evrei au parasit orasul, acuzand in principal comunitatea musulmana si primarul localitatii, care nu a reusit sa fie destul de ferm pentru a-i proteja, relateaza The Telegraph.

Cand a ajuns pentru prima oara in Suedia, dintr-un lagar de concentrare nazist, Judith Popinski s-a bucurat de o primire calduroasa.

Si-a intemeiat o familie in Malmo si, timp de 60 de ani, a trait fericita in tara ei de adoptie - pana anul trecut.

In 2009, o capela care servea comunitatea puternica de 700 de evrei din oras a fost incendiata. Cimitirele evreiesti sunt profanate in mod repetat iar credinciosii sunt agresati cand se intorc de la sinagoga, in timp ce oameni mascati intoneaza pe strazi, in bataie de joc, numele lui Hitler.

Imigratia musulmana

"Nu am crezut niciodata ca o sa vad din nou aceste sentimente de ura, in niciun caz in Suedia", marturiseste doamna Popinski.

"Aceasta noua ura provine de la imigrantii musulmani. Comunitatea evreiasca este speriata", adauga ea.

Evreii din Malmo nu acuza insa doar musulmanii bigoti si miscara rasista neonazista. Ei il acuza si pe Ilmar Reepalu, primarul de stanga care conduce orasul de 15 ani.

Reepalu, care este acuzat de promovarea unor politici slabe, este in centrul unui scandal care capata o tot mai mare amploare, dupa ce a spus ca ceea ce evreii percep drept antisemitism nu este decat o consecinta trista, dar de inteles, a politicii Israelului in Orientul Mijlociu.

Viitorul pare sumbru, aproximativ 30 de familii de evrei parasind deja orasul, cu destinatia Stockholm, Anglia sau Israel, in timp ce multe altele se pregatesc sa procedeze la fel.

In timp ce tinerii isi croiesc vieti noi in alta parte, comunitatea ramasa, alcatuita in mare parte din supravietuitori ai Holocaustului si descendentii lor, se teme ca va disparea in curand cu totul. Doamna Popinski, in varsta de 86 de ani, afirma ca s-a confruntat cu ostilitate chiar si cand a fost invitata sa vorbeasca despre Holocaust in scoli.

"Copiii musulmani ma ignora, cel mai adesea, atunci cand le povestesc experientele mele din lagarul de concentrare", povesteste ea. "Este din cauza povestilor despre evrei pe care le aud de la parintii lor. Ura din Orientul Mijlociu a ajuns la Malmo. Acum, scolile musulmane nici macar nu mai invita supravietuitori ai Holocaustului".

Actiunile agresive impotriva evreilor s-au dublat anul trecut, politia raportand 79 de incidente, cifra celor nereclamate fiind, probabil, mult mai mare. Deocamdata, nu au existat atacuri directe dar multi evrei cred ca este doar o chestiune de timp, avand in vedere tensiunea din oras.

Sinagoga din oras este pazita si are geamuri antiglont, in timp ce accesul in gradinitele evreiesti se face doar prin filtre stricte de securitate.