O unitate speciala a serviciului israelian de informatii ar fi responsabila de asasinarea liderului Hamas intr-un hotel de lux din Dubai, scrie presa din Israel, citata de ABCNews. Kidon, care in ebraica inseamna "baioneta", este unitatea Mossad care este responsabila de toate operatiunile din strainatate asemanatoare celei desfasurate in Dubai.

Unul dintre cei mai importanti experti israelieni in problemele Mossad a declarat ca toate operatiunile serviciului de informatii in strainatate, similare cu cea desfasurata impotriva liderului Hamas Mahmoud al Mabhouh, poarta marca unei unitati speciale, numita Kidon.

Unitatea este alcatuita din cateva zeci de barbati si femei, care sunt supusi unui antrenament riguros si specializat in lupta corp la corp, conducerea in viteza de masini si motociclete, urmarirea suspectilor fara a fi detectati. Agentii sunt si experti in manuirea mai multor tipuri de armament.

Din cauza stresului urias al muncii, cei care fac parte din Kidon lucreaza pe contracte ce dureaza doar cativa ani. In mod regulat, agentii sunt supusi examinarilor psihologice, pentru a se determina daca rezista presiunii muncii lor.

Printre altele, agentii din Kidon ar fi fost implicati in operatiunea "Wrath of God", prin care Israelul a razbunat asasinarea sportivilor sai in timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen, din 1972.

Seful politiei din Dubai: Suntem 99% convinsi ca Mossadul l-a ucis pe liderul Hamas

Saptamana trecuta, seful politiei din Dubai, generalul Dhahi Khalfan Tamim, a declarat ca este 99% convins ca serviciul israelian de informatii Mossad s-a aflat in spatele asasinarii lui Mahmoud al-Mabhouh. Potrivit presei din Israel toate operatiunile de acest gen realizate de Mossad trebuie sa primeasca aprobarea finala de la premierul israelian.

Seful politiei din Dubai a declarat ca o "echipa a mortii" formata din 11 persoane, care detineau pasapoarte europene, s-a aflat in spatele asasinarii liderului Hamas. Al-Mabhouh a fost gasit mort luna trecuta, in camera sa de hotel din Dubai. Joi seara, Interpolul a anuntat ca a pus cei 11 suspecti pe lista "celor mai cautate persoane". Identitatea altor cinci suspecti va fi anuntata in curand, au anuntat autoritatile din Dubai.

Tamim a afirmat, de asemenea, ca seful Mossad, Meir Dagan, va trebui arestat daca se dovedeste ca serviciul sau a fost in spatele asasinatului lui al-Mabhouh.

Intre timp, mai multi experti afirma ca incidentul nu va avea repercursiuni de durata pentru Israel, care "nu este singura tara din lume care se confrunta cu acest fenomen. Toate statele occidentale amenintate de terorism folosesec metode similare". In Israel, opinia publica sprijina operatiunile secrete ale Mossad-ului desfasurate in strainatate. "Lovirea dusmanilor tarii departe de teritoriul israelian este parte a mitologiei populare ce inconjoara Mossad", scrie ABC.