Rusia sfatuieste Iranul sa coopereze mai activ cu agentia nucleara a ONU, pentru a convinge lumea ca programul sau nuclear este unul pasnic. "Teheranul trebuie sa fie mai activ in cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si sa extinda discutiile", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, citat de Reuters. Apelul vine dupa ce ONU a anuntat ca la Teheran se fabrica in acest moment o bomba nucleara.

AIEA a anuntat joi ca are informatii privind activitatea nucleara a Iranului, potrivit carora Teheranul ar incerca sa fabrice arme atomice, informeaza France 24. "Informatia de care dispune agentia (...) provoaca ingrijorare cu privire la existenta in Iran a unor activitati secrete legate de dezvoltarea unei incarcaturi nucleare pentru o racheta", a declarat directorul general al agentiei ONU, Yukiya Amano.

Este pentru prima oara cand Agentia face referire la activitatile nucleare in curs al Iranului. In celelalte rapoarte, AIEA preciza ca activitatile nucleare iraniene sunt de domeniul trecutului. Acelasi document confirma ca Teheranul a inceput in februarie sa imbogateasca uraniu la un nivel ridicat, cu 19,8%, in uzina de la Natanz.

Pana acum, Teheranul nu a imbogatit uraniu decat cu 3,5%, un nivel suficient pentru a fi transformat in combustibil pentru o centrala nucleara.