Pentru prima oara, un sondaj realizat in Statele Unite ale Americii arata ca presedintele Barack Obama nu ar mai fi reales la Casa Alba, daca alegerile ar avea loc acum. 52% dintre americani ar vota pentru un alt candidat, in timp ce 44% si-ar mentine optiunea de vot pentru Barack Obama, se arata intr-un sondaj CNN/Opinion Poll Research, citat de Le Figaro.

La un an dupa planul de relansare de 787 de miliarde de dolari care ar fi trebuit sa scoata America din criza, dar care nu a avut efectele scontante in privinta crearii de locuri de munca, presedintele ii convinge cu greu pe cei care l-au ales. Cele mai recente sondaje realizate de Washington Post-ABC si Gallup aratau ca rata de aprobare a presedintelui era inca de 51-52%, dar capitalul de incredere se reduce continuu, in contextul in care rata somajului atinge 9,7%.

Furia populatiei se indreapta mai ales asupra Washington-ului si a Congresului. Un sondaj CBS/New York Times arata ca opt americani din 10 se declara suparati pe alesii lor, care isi petrec timpul certandu-se inainte de alegerile din noiembrie, in loc sa sprijine reformele. Anuntul demisiei unuia dintre oamenii cheie ai democratilor in Senat, Evan Bayh, a reprezentat o noua lovitura pentru Barack Obama, saptamana aceasta.

Presedintele american a promis ca va schimba cultura politica de la Washington. Dar a esuat pana acum in aceasta privinta, sustin analistii. Politica de deschidere pe care o promoveaza este considerata ipocrita de catre republicani, care nu vad eforturi reale pe fondul reformelor, fie ca este vorba despre sanatate, despre deficitul bugetar sau despre locurile de munca. De cealalta parte, presedintele ii acuza ca il impiedica in toate aceste eforturi.