Kosovo sarbatoreste miercuri doi ani de la declararea independentei. O independenta care nu este recunoscuta de Serbia, Belgradul considerand in continuare teritoriul kosovar drept una dintre provinciile sale, scrie Le Monde, in editia electronica.

In urma demersului autoritatilor sarbe, Curtea Internationala de Justitie trebuie sa se pronunte asupra legalitatii proclamatiei de independenta, o decizie fiind asteptata in urmatoarele luni.

Un "moment-cheie", sustin diplomatii sarbi, care se felicita pentru faptul de a fi reusit "sa mentina recunoasterea Kosovo la un nivel foarte redus".

Belgradul doreste sa reia discutiile cu privire la statutul Kosovo dupa decizia Curtii internationale, dar autoritatile din Kosovo nu vor sa accepte o redeschidere a negocierilor privind proclamarea independentei.

65 de tari, printre care Statele Unite si 22 dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, au recunoscut pana in prezent independenta provinciei, respectiv aproximativ o treime din tarile membre ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Presedintele kosovar, Fatmir Sejdiu, a lansat vineri o critica dura la adresa autoritatilor de la Belgrad si a politicii agresive in relatia cu Kosovo.

"In acesti doi ani (...) am reusit sa demonstram lumii ca independenta Kosovo a adus pacea si stabilitatea in regiune", a declarat el, intr-o reuniune solemna a deputatilor kosovari. "Singura noastra problema in materie de politica externa ramane Serbia", a adaugat el.

Sarbii mentin institutii paralele in zonele unde traieste minoritatea sarba, in enclave dispersate pe teritoriul Kosovo. Institutii care, potrivit liderului kosovar, "impiedica cetatenii sarbi sa se integreze in viata sociala si institutionala" din Kosovo.