Asasinarea "in tacere" a unui important lider al Hamas scoate la lumina tot mai multe informatii despre implicarea Israelului in aceasta afacere. Cazul care tulbura apele in Israel este cel al "echipei mortii" care l-a asasinat pe Mahmoud al-Mabhouh, in Dubai. Pus in fata evenimentului si fortat sa ia atitudine dupa ce aliatii sai s-au infuriat, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ordonat sefului securitatii sa isi dea demisia, transmite Reuters.

S-a mai intamplat si in 1997, cand seful Mossad (Institutul de Spionaj si Operatiuni Speciale al Israelului) a demisionat dupa ce oamenii sai au esuat in misiunea de a-l otravi pe Khaled Meshaal (liderul in exil al miscarii palestiniene Hamas). Acum premier pentru a doua oara, Netanyahu trece printr-o criza similara, declansata de moartea liderului Hamas, Mahmoud al-Mabhouh, in Dubai.

Oficialii israelieni au decis sa pastreze tacerea cu privire la crima din 20 ianuarie, in timp ce politia din Dubai a prezentat presei pozele celor 11 suspecti si a anuntat ca acestia detineau pasapoarte europene ale unor imigranti care traiesc in Israel. In scurt timp, toate privirile erau atintite asupra Mossadului, care si-a cultivat reputatia unei organizatii "letale" in strainatate.

De data aceasta, Mossadul a subestimat, insa, fortele arabe de contraspionaj, iar israelienilor li se cere in mod public sa reactioneze la acest asasinat, scrie Reuters. Primul pus la zid este seful Mossadului, Meir Dagan, fost general de armata si aflat pentru al optulea an la conducerea organizatiei. Meir Dagan este apreciat de liderii israelieni pentru "razboiul din umbra" pe care il conduce impotriva Hamas, a gherilelor libaneze Hezbollah, precum si impotriva programului nuclear al Iranului.

In iunie 2008, cand mandatul lui Meir Dagan a fost prelungit in fruntea serviciului secret Mossad, premierul israelian de atunci, Ehud Olmert, declara: "Meir Dagan isi indeplineste atributiile cu un succes exceptional si lista realizarilor Mossad de-a lungul ultimilor sase ani este impresionanta".

Amir Oren, cunoscut jurnalist al Ha'aretz, a cerut public ca Dagan sa fie concediat. O parte dintre imigrantii care traiesc in Israel si ale caror identitati au fost furate de asasinii lui Mabhouh si-au exprimat teama de a nu fi pasibili acum de urmarire penala pentru crima.

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, nu a negat implicarea Mossadului in moartea lui Mabhouh, dar a precizat ca "si alte servicii secrete sau alte state" s-ar putea sa fi avut un rol in aceasta afacere.

Majoritatea lumii arabe considera ca Mossadul s-a aflat in spatele unei serii de asasinate la nivel inalt in Liban si Siria. In urma cu doi ani, seful militar al Hezbollah, Imad Moughniyah, a murit intr-un atentant cu masina capcana. Israelul a negat orice implicare. Mossadul este creditat si cu localizarea unui posibil reactor nuclear sirian, care a fost bombardat in septembrie 2007 la ordinul premierului de atunci, Ehud Olmert.

Asasinatul inregistrat

Mahmoud al-Mabhouh a fost gasit mort, pe 20 ianuarie, in camera sa de hotel din Dubai. Seful politiei din Dubai, Dhahi Khalfan Tamim, a anuntat la inceputul saptamanii ca o "echipa a mortii" formata din 11 persoane - sase posesori de pasapoarte britanice, trei irlandezi, un francez si un german - s-a aflat in spatele asasinarii liderului Hamas. Oficialul din Emirate a declarat ca "este posibil ca lideri ai anumitor tari sa le fi dat agentilor lor secreti ordinele de a-l asasina pe al-Mabhouh". Nu a mentionat insa nicio tara, spre deosebire de Hamas care, imediat dupa atentat, a acuzat Israelul de implicare in asasinat.

Seful politiei din Dubai a aratat presei imagini video de la aeroportul din Dubai, care ii arata pe cei 11 sosind cu avioane separate, cu o zi inainte de asasinat. Ei s-au cazat in hoteluri diferite. Dhahi Khalfan Tamim a declarat ca a fost vorba despre o operatiune foarte bine organizata, iar cei 11 stiau cu precizie unde se afla liderul Hamas.

Testele au indicat faptul ca al-Mabhouh a murit sufocat, insa criminalistii efectueaza investigatii suplimentare. Toate cheltuielile suspectilor au fost platite cu bani lichizi, iar cei 11 au folosit cartele de telefoane mobile pentru a nu fi localizati. Unii dintre suspecti au zburat apoi spre tari europene, in timp ce altii au mers in Asia.

Hamas a acuzat Mossadul israelian ca s-a aflat in spatele asasinatului si a promis ca se va razbuna.