Justitia din Ucraina a decis miercuri sa suspende rezultatele alegerilor prezidentiale, castigate de Viktor Ianukovici. Instanta a decis ca rezultatul alegerilor sa fie suspendat, pana la finalizarea audierilor in cazul de fraudare sesizat de premierul ucrainean Iulia Timosenko, informeaza AFP.

"Curtea suprema a Ucrainei a suspendat decizia Comisiei Electorale Centrale de declarare a rezultatelor din al doilea tur al alegerilor prezidentiale si a lui Viktor Ianukovici ca presedinte, pana cand cazul va fi examinat", se arata intr-un comunicat.

Iulia Timosenko a depus plangere in instanta, in urma cu o zi, cerand ca rezultatele sa fie anulate, din cauza a ceea ce numeste "falsificarea in masa" a votului de pe 7 februarie. Pe de alta parte, observatorii internationali au descris alegerile ca democrate si corecte, iar guvernele occidentale l-au felicitat deja pe Viktor Ianukovici pentru victorie.

In urma cu o saptamana, premierul si fostul contracandidat al lui Viktor Ianukovici la alegerile prezidentiale, Iulia Timosenko, a anuntat ca nu va recunoaste infrangerea si va contesta in justitie rezultatul. "Nu voi recunoaste niciodata legitimitatea victoriei lui Ianukovici intr-un astfel de scrutin", a declarat premierul de la Kiev.

Iulia Timosenko a anuntat ca neregulile pe care le-a inregistrat demonstreaza falsificarea a aproape un milion de voturi. Blocul Iulia Timosenko a depus peste 100 de plangeri in instanta. Saptamana trecuta, Viktor Ianukovici i-a cerut premierul Iulia Timosenko sa demisioneze din functie si sa intre in opozitie, pentru a evita declansarea unei crize la Kiev.

Potrivit Nezavisimaia gazeta, Iulia Timosenko l-a invins pe Ianukovici in 17 regiuni, iar invingatorul oficial a iesit pe locul intai in doar 10 regiuni.

Ianukovici a obtinut 48,95% din totalul voturilor exprimate la scrutinul de duminica, fata de scorul de 45,48% inregistrat de Timosenko, potrivit rezultatelor partiale, dupa numararea a 99,95% din buletinele de vot.