Livrarea de rachete sol-aer S-300 din Rusia catre Iran a fost amanata din motive tehnice, a anuntat un oficial rus. "Amanarea este cauzata de probleme de ordin tehnic. Livrarea va avea loc atunci cand problemele vor fi rezolvate, a declarat Alexander Fomin, directorul adjunct al Serviciului federal pentru cooperare tehnico-militara, citat de AFP.

Contractul incheiat de Rusia si Iran prin care Moscova se angajeaza sa vanda Teheranului rachete S-300 a ridicat numeroase suspiciuni in Statele Unite ale Americii si Israel, care considera ca Teheranul ar putea folosi tehnologia avansata a rachetelor sol-aer pentru a-si apara instalatiile nucleare impotriva unor eventuale atacuri.

Puterile occidentale suspecteaza Iranul ca incearca sa construiasca o bomba atomica sub masca programului sau nuclear civil, desi Teheranul sustine ca programul este pasnic. Nici Statele Unite si nici Israelul nu au exclus posibilitatea unor atacuri asupra Teheranului, pentru a impiedica Iranul sa cumpere arme nucleare. In aceste conditii, analistii sustin ca rachetele S-300 ar complica foarte mult asemenea atacuri.