Legendarul faraon egiptean Tutankhamon a murit din cauza malariei si a unor complicatii suferite in urma unei fracturi la picior, arata un studiu publicat saptamana aceasta in Journal of the American Medical Association, citat de CNN.

Cercetatorii au folosit metode antropologice, radiologice si genetice in examinarea mumiei lui Tutankamon si a altor 10 trupuri, mumificate in decurs de doi ani in timpul dinastiei tanarului faraon.

Inainte de efectuarea acestui studiu, Zahi Hawass, conducatorul cercetarii, a declarat ca datele istorice si relicvele descoperite indica faptul ca Tutankhamon ar fi putut fi fiul lui Amenhotep al III-lea, un cunoscut faraon din Dinastia a 18-a. Dupa efecturea testelor ADN, echipa de cercetatori coordonata de Hawass a demonstrat ca aceasta ipoteza era adevarata si ca Tutankhamon era casatorit cu sora sa. In plus, oamenii de stiinta sunt de parere ca bolile genetice au afectat starea de sanatate a tanarului faraon, din cauza casatoriilor in familie.

Radiografia mumiei indica faptul ca Tutankhamon suferea de scolioza si de oligodactilie, o anomalie caracterizata printr-un numar mai mic decat cel normal la degetele de la maini sau de la picioare. Din cauza aceastei boli, faraonul avea probabil piciorul stang foarte umflat si suferea de dureri foarte puternice.

"In reprezentarile antice, Tutankhamon este infatisat tragand cu arcul, insa nu stand in picioare, ci intr-un car de razboi, iar acest lucru era neobisnuit. In plus, in mormantul sau au fost gasite 100 de bastoane. Initial am crezut ca ele reprezinta un simbol al puterii, insa ele erau de fapt folosite de faraon pentru a se deplasa. Abia putea sa stea in picioare" a declarat Hawass.

De asemenea, cercetatorul a explicat ca, in 2005, a fost realizata o tomografie pentru a determina daca Tutankhamon a fost ucis, incat radiografiile precedente indicau o gaura la nivelul craniului. Insa, rezultatele arata ca acea gaura a fost facuta in timpul procesului de mumificare. Cu toate acestea, s-a descoperit o fractura la femurul stang care ar fi putut sa determine moartea sa.

Hawass a adaugat ca testele ADN au demonstrat prezenta plasmodiului malariei in organismul sau si ca acesta, impreuna cu fractura grava probabil i-au fost fatale.

Desi mormantul lui Tutankhamon a fost descoperit inca din 1922, sunt inca putine detaliile care se cunosc despre viata sa. Acesta a fost faraon intre 1336-1327 i. e.n., iar in urma analizarii mumiei, s-a stabilit ca acesta a murit la varsta de 17-19 ani.