Seful politiei din Dubai a declarat, luni, ca o "echipa a mortii" formata din 11 persoane, care detineau pasapoarte europene, s-a aflat in spatele asasinarii unui important lider al Hamas, transmite Telegraph. Mahmoud al-Mabhouh a fost gasit mort, luna trecuta, in camera sa de hotel din Dubai.

Gen. Dhahi Khalfan Tamim a oferit detalii despre asasinarea lui al-Mabhouh. Tanim a afirmat ca cele 11 persoane, deghizate cu peruci si barbi false, au folosit documente europene de identitate furate sau contrafacute.

"Echipa mortii" l-a ucis pe Mahmoud al-Mabhouh la 20 ianuarie, intr-o camera dintr-un hotel de lux din Dubai. Tamim a prezentat presei pozele celor 11 suspecti. Oficialul din emirate a declarat ca "este posibil ca lideri ai anumitor tari sa le fi dat agentilor lor secreti ordinele de a-l asasina pe al-Mabhouh", unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas. El nu a mentionat insa nicio tara, spre deosebire de Hamas care, imediat dupa atentat, a acuzat Israelul de implicare in asasinat.

Tamim a aratat presei imagini video de la aeroportul din Dubai, care ii arata pe cei 11 sosind in Dubai cu avioane separate, cu o zi inainte de asasinat. Ei s-au cazat in hoteluri diferite. Singura femeie din grup purta peruca.

Oficialul din emirate a declarat ca a fost vorba despre o operatie foarte bine organizata, iar cei 11 stiau cu precizie unde se afla liderul Hamas. Suspectii au stat in Dubai mai putin de o zi. Inregistrarile video ii arata in grupuri de trei sau patru in holul hotelului dar si la etajul unde statea al-Mabhouh. Ei l-au urmarit pe liderul Hamas si au intrat in camera lui in momentul in care el lipsea, folosind un dispozitiv electronic. Asasinatul ar fi fost realizat de catre singura femeie din grup, care i-a injectat lui al-Mabhouh un medicament care i-a provocat un atac de cord.

Vezi imagini cu suspectii, difuzate de autoritatile din Dubai.

Testele au indicat faptul ca al-Mabhouh a murit sufocat, insa criminalistii efectueaza investigatii suplimentare. Asasinatul nu a durat mai mult de 10 minute.

Toate cheltuielile suspectilor au fost platite cu bani lichizi, iar cei 11 au folosit carduri de telefoane mobile pentru a nu fi localizati. Unii dintre suspecti au zburat apoi spre tari europene, in timp ce altii au mers in Asia.

Generalul din Dubai a cerut tarilor care sunt "apropiate" de suspecti sa coopereze in ancheta, precizand ca pozele acestora si informatii despre ei au fost trimise Interpolului.

Tamim a declarat ca din echipa au facut parte sase posesori de pasapoarte britanice, trei irlandezi, un francez si un german.

Hamas a acuzat Mossadul israelian ca s-a aflat in spatele asasinatului si a promis ca se va razbuna.