Un inalt oficial din Administratia de la Washington a declarat ca Statele Unite nu au cerut Bulgariei sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta, transmite Novinite. Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru Controlul armelor si Afaceri de securitate internationale, a adaugat ca SUA nu intentioneaza sa instaleze elemente ale scutului balistic in Marea Neagra.

Tauscher a spus ca SUA nu au solicitat guvernului de la Sofia sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta, pe care americanii vor sa-l desfasoare in Europa. Ea a adaugat insa ca posibilitatea ca Bulgaria sa participe la acest proiect ramane deschisa.

Tauscher a subliniat si ca Statele Unite nu intentioneaza sa instaleze elemente ale scutului in Marea Neagra.

Vinerea trecuta, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca este in favoarea participarii tarii sale la noul scut antiracheta american daca acest proiect va fi aprobat si de Uniunea Europeana. Ambasadorul american la Sofia a afirmat si el ca autoritatile de la Washington sunt deschise sa negocieze cu Bulgaria in aceasta privinta, adaugand insa ca Statele Unite nu vor cere guvernului sau poporului bulgar sa aleaga intre Moscova si Washington.

Cat priveste reactia Rusiei, Ellen Tauscher a spus ca "rusii au fost consultati in mod constant in legatura cu pasii urmati si care sunt planurile pentru cele patru etape ale programului din momentul anuntului facut de presedintele Obama, la mijlocul lunii septembrie".

"Omologii mei rusi au fost informati ca urmeaza sa merg in Romania si ca presedintele urmeaza sa ofere Romaniei oportunitatea de a gazdui etapa a 2-a in 2015 - interceptori terestri SM-3. Avem de asemenea programul Ballistic Missile Defense iar rusii au fost informati constant in legatura cu el, la fel si aliatii nostri din NATO", a declarat Tauscher.