Comandantul militar al talibanilor a fost arestat in urma unei operatiuni speciale realizate de CIA si Pakistan, o victorie majora impotriva insurgentilor in contextul in care trupele americane si internationale desfasoara o ampla operatiune in sudul Afganistanului, au declarat marti mai multi oficiali, citati de AP.

Mulahul Abdul Ghani Baradar, numarul doi dupa mulahul Mohammad Omar si un prieten apropiat al lui Osama ben Laden, a fost arestat in localitatea Karachi din Pakistan, au confirmat doi ofiteri pakistanezi din serviciile de informatii si un inalt oficial american.

Unul dintre ofiterii pakistanezi a declarat ca Baradar a fost arestat in urma cu 10 zile, cu "ajutorul" Statelor Unite si ca "vorbeste" cu anchetatorii. Baradar conducea Consiliul militar al talibanilor, fiind promovat in functie dupa moartea comandantului Akhtar Mohammed Usmani, in 2006. El dirija operatiunile insurgentilor in sudul si sud-vestul Afganistanului.

AP precizeaza ca serviciul pakistanez de informatii a fost acuzat in trecut ca ofera protectie liderilor afgani talibani, lucru care a iritat Statele Unite. Operatiunea intreprinsa impotriva lui Baradar poate fi semnalul ca autoritatile pakistaneze au decis sa actioneze impotriva talibanilor.

Unii experti sunt de parare ca arestarea lui Baradar ar putea fi legata de incercarile americanilor si ale aliatilor din NATO de a negocia cu talibanii moderati sfarsitul razboiului.

Talibanii au negat categoric informatia ca Baradar a fost arestat. "Respingem complet acest zvon. Nu a fost arestat", a declarat un purtator de cuvant al talibanilor din Afganistan, Zabiullah Mujahid, adaugand ca informatia este "propaganda occidentala".

Informatia legata de arestarea liderului taliban a venit in contextul in care forte internationale si afgane isi continua operatiunile in Marjah, in a treia zi a ofensivei impotriva insurgentilor.