Armata franceza si-a folosit proprii soldati drept cobai pentru a studia efectele armelor nucleare asupra oamenilor, dezvaluie marti cotidianul Le Parisien, citand un raport militar tinut pana acum secret. Mai multi militari francezi ar fi fost supusi in mod deliberat unor teste nucleare in anii '60, in zona Saharei algeriene.

Intitulat "Geneza si organizarea experimentelor din Sahara", raportul "a fost redactat de mai multi militari anonimi si dateaza din anul 1998, dupa abandonarea definitiva a testelor, in timpul mandatului de presedinte al lui Jacques Chirac", scrie Le Parisien, citat de Mediafax.

Un extras reprodus in facsimil de catre ziar face referire la "Soarecele saritor verde", numele ultimului tir atmosferic din 25 aprilie 1961. Acest experiment "urma sa permita studierea efectelor fiziologice si psihololgice produse asupra omului de arma atomica, pentru a obtine elementele necesare pregatirii fizice si formarii morale a combatantului modern", se arata in raport.

Potrivit cotidianului, ministrul francez al Apararii, Herve Morin, a declarat ca nu cunoaste acest raport. El a amintit adoptarea, la 22 decembrie 2009, a unei legi privind indemnizarea victimelor testelor nucleare, precizand ca a "cerut serviciilor «sa deschida dulapurile», pentru ca fiecare persoana care se considera victima a testelor sa poata cunoaste starea sa dozimetrica sau elemente de dozimetrie de ambianta".

"Luand in considerare acest lucru, dozele primite in timpul acestor teste au fost foarte slabe", a adaugat oficialul francez.

Franta a efectuat 210 tiruri, de la primul efectuat in Sahara in 1960, pana la ultimul experiment din 1996, in Polinezia franceza. Mii de veterani ai testelor nucleare, convinsi sa au fost contaminati cu radiatii, se lupta pentru a li se recunoaste prejudiciul.