Elvetia le-a interzis presedintelui libian Muammar Gaddafi, familiei sale si unui numar de 188 de oficiali libieni accesul pe teritoriul tarii. Decizia a fost luata ca urmare a cazului Hannibal Gaddafi si pe fondul crizei diplomatice dintre Tripoli si Berna, informeaza AFP.

Anuntul a fost facut de cotidianul Oea, apropiat de Seif Al-Islam, unul dintre fiii colobelului Gaddafi. Potrivit Oea, care citeaza un "responsabil libian de rang inalt", lista elvetiana cuprinde familia colonelului Gaddafi, responsabili din Parlamentul libian, din guvern, precum si "responsabili economici, lideri militari si de servicii de securitate".

"Aceasta decizie va aduce atingere intereselor Elvetiei, in primul rand", a estimat responsabilul libian. "Daca nu este anulata, Tripoli va raspunde prin masuri de descurajare, bazate pe principiul reciprocitatii", a precizat acesta. Oea nu precizeaza data intrarii in vigoare a deciziei Elvetiei.

Libia protesteaza din luna noiembrie a anului trecut fata de politica europeana de acordare a vizelor Schengen pentru libieni, denuntand o "solidaritate sistematica si planificata" cu Berna. Acum, dupa ce Elvetia a interzis accesul liderilor libieni pe teritoriul sau, Libia a anuntat tot prin intermediul publicatiei electronice Oea ca nu le va mai acorda vize cetatenilor din spatiul Schengen. "Libia a decis sa opreasca acordarea vizelor de intrare tuturor cetatenilor din tarile europene", a declarat un responsabil, sub protectia anonimatului.

In septembrie anul trecut, Muammar Gaddafi a anuntat ca vrea sa solicite Natiunilor Unite "desfiintarea" Elvetiei si impartirea teritoriului acesteia intre statele vecine. Colonelul Gaddafi a depus o cerere la ONU in care spune ca statul elvetian trebuie sters de pe harta si impartit intre Franta, Italia si Germania. "Este format dintr-o comunitate italiana care ar trebui sa se intoarca in Italia, o populatie germana care ar trebui sa se intoarca in Germania si o alta comunitate, franceza, care ar trebui sa se duca in Franta", declara atunci Gaddafi.

Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa ce fiul colonelului Gaddafi, Hannibal, si sotia sa, care era insarcinata, au fost arestati in Geneva in urma cu un an, fiind acuzati ca au agresat o camerista intr-un hotel.