Ofensiva condusa de Statele Unite ale Americii impotriva talibanilor din sudul Afganistanului progreseaza "foarte bine". Anuntul a fost facut de consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui american Barack Obama, generalul James Jones, informeaza AFP.

"Este un moment important, pentru ca este prima data cand punem alaturi toate elementele din noua strategie a presedintelui", a declarat oficialul. "Cred ca suntem in faza initiala, dar totul merge bine", a continuat James Jones.

Generalul a precizat ca noua strategie a lui Barack Obama, care include trimiterea unei forte suplimentare de 30.000 de soldati americani in Afganistan, reuneste "nu doar operatiuni de securitate, dar urmareste si planuri de recuperare economica si o mai buna guvernare la nivel local si regional".

Declaratia vine in contextul in care fortele internationale si afgane au lansat o ofensiva majora in districtul Marjah din provincia Helmand, un bastion al talibanilor. Aproximativ 15.000 de soldati, condusi de trupele americane, au ajuns in districtul pe care talibanii il controleaza de ani de zile.

Operatiunea Mushtarak este prima ofensiva majora impotriva talibanilor, dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat trimiterea de forte suplimentare in zona. SUA si NATO au in prezent 113.000 de soldati in zona, iar numarul soldatilor din fortele internationale va ajunge, pana in august, la 150.000.

Ofensiva din Marjah a fost planuita de generalul american Stanley McChrystal, comandantul trupelor straine din Afganistan. Un guvern civil este pregatit sa preia controlul, imediat dupa ce talibanii vor fi alungati din zona.