Doi angajati ai companiei France Telecom s-au sinucis in ultimele zile in afara locurilor de munca, a anuntat, vineri, conducerea societatii, care nu a confirmat sau explus ipoteza ca cele doua intamplari sa aiba legatura cu conditiile de munca ale salariatilor, scrie cotidianul Le Monde in editia sa electronica.

"Compania este sub soc. La ora actuala nu se poate nici privilegia, nici exclude vreo cauzalitate", a declarat un purtator de cuvant al France Telecom.

Cele doua cazuri ridica la cinci numarul sinuciderilor salariatilor de la inceputul anului, toate in afara locului lor de munca, potrivit sindicatului SUD. Conducerea companiei le-a confirmat pe toate.

Ultimul caz de suicid este cel al unui angajat in domeniul serviciilor intreprinderii din Dijon in varsta de 32 de ani care s-a sinucis joi seara la domiciliul sau. Potrivit unei surse din interiorul sindicatului, salariatul era angajat sub un contract de drept privat, ca si alti 35 % dintre salariatii France Telecom. Dupa o perioada indelungata de intrerupere a activitatii provocata de o boala, angajatul revenise de cateva luni la locul de munca.

Al doilea caz de suicid este al unui tehnician de 50 de ani, din Normandia Superioara, care s-a sinucis intr-o padure pe 9 februarie. O angheta derulata de jandarmerie se afla in curs, a precizat compania franceza. Potrivit sindicatul SUD, barbatul avea statut de functionar.

Numarul angajatilor France Telecom care s-au sinucis in ultimii doi ani (2008 si 2009) a ajuns la 35 in 31 decembrie 2009. Sindicalistii dau vina pe climatul de stres produs de restructurari si conditiile proaste de munca. Multi dintre cei care si-au pus capat zilelor au lasat bilete de adio, in care acuzau deciziile conducerii si stresul de la locul de munca.

Sindicatele acuza grupul de telecomunicatii cu 100.000 de angajati ca este responsabil de sinucideri, prin metodele de management pe care le aplica. Cu o participatie de 27%, Statul este principalul actionar al grupului privatizat in 1997. Cei care erau angajati la momentul deschiderii de capital si-au pastrat statutul de functionari. Ei reprezinta astazi 65% din efectivele unui grup devenit in cativa ani un gigant al tehnologiei, dupa ce a detinut timp de decenii monopolul in Franta.