Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat joi ca liderii UE au acceptat in unanimitate ideea unei guvernari economice a celor 27, propus de Franta si Germania, apreciind ca aceasta este "una dintre lectiile crizei", relateaza AFP.

Ideea unei guvernari economice a Uniunii Europene, trecand printr-o coordonare mai puternica a politicilor nationale pe termen mediu, a fost una dintre principalele teme ale summitului sefilor de stat si de guvern de joi.

"Ceea ce s-a intamplat este foarte important, pentru ca nu am auzit o singura voce care sa conteste necesitatea unei guvernari economice a Europei, pe care am propus-o impreuna cu cancelarul " german, a declarat Sarkozy, intr-o conferinta comuna de presa cu Angela Merkel.

"Toata lumea este de acord. Este una dintre lectiile crizei, este nevoie de o guvernare economica a Europei", a precizat el.

"Guvernarea economica inseamna ca, in cadrul acestui consiliu al sefilor de stat si de guvern, va fi evaluata situatia, se vor coordona politicile, se vor organiza initiative", a explicat Nicolas Sarkozy.

"Franta si Germania au pregatit activ noua strategie europeana. Noi spunem ca UE trebuie sa coopereze mai bine", a adaugat, la randul sau, Angela Merkel.

Propunere mai veche a Frantei, dar niciodata concretizata, ideea unei guvernari economice a fost respinsa timp indelungat de Germania, care a vazut in acest lucru o tentativa a Parisului de a pune sub semnul intrebarii independenta Bancii Centrale Europene, in sensul de a influenta deciziile privind dobanda de referinta.