NATO a inceput sa dezbata cu Rusia noul concept strategic al Aliantei, pe care aceasta intentioneaza sa il adopte la sfarsitul anului. Ieri, „grupul de intelepti” in frunte cu fostul secretar de stat Madeleine Albright s-a aflat la Moscova pentru consultari cu seful diplomatiei ruse, Sergei Lavrov.

Dupa cum a relatat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, Rusia cere Aliantei sa renunte la planurile de extindere si sa inceteze sa mai joace rol de „jandarm mondial” Surse ale NATO au dat de inteles ca doleantele Moscovei au fost auzite, dar nu este obligatoriu sa fie luate in seama, scrie Kommersant.

Rusia este primul stat care nu face parte din structurile nord-atlantice vizitat de „grupul de intelepti” al NATO. Format din 12 experti si creat dupa summitul din aprilie anul trecut, grupul are menirea de a elabora noul concept strategic al organizatiei pentru urmatorii ani. La sfarsitul lunii aprilie, inteleptii vor finaliza consultarile cu toate partile interesate si vor prezenta o schita a documentului secretarului general al Aliantei, care va raspunde de elaborarea textului final.

Vechiul concept, care dateaza din 1999, s-a invechit si nu mai raspunde realitatilor actuale. "Este nevoie de o strategie noua, mai ales ca au trecut aproape 20 de ani de la sfarsitul razboiului rece”, a explicat esenta documentului interlocutorul Kommersant de la Bruxelles.

Joi, Albright si ceilalti intelepti se vor intalni, printre altii, cu secretarul Consiliului de securitate si aparare al Rusiei, Nikolai Patrusev. In ceea ce priveste dialogul cu Lavrov, „discutia a fost dificila, chiar foarte dificila”, descris Rogozin atmosfera intrevederii. „In general, Albright si colegii ei au fost cei care au pus intrebari. A iesit un fel de interogatoriu sub presiune”, a continuat el.

„Este de la sine inteles ca acest nou concept al NATO este o chestiune interna a organizatiei si de aceea Albright poate include sau nu materialele discutiile noastre in text. Noi nu am facut decat sa expunem pozitia Moscovei si sa evidentiem momentele care ne ingrijoreaza”, a precizat alta sursa apropiata tratativelor.

Principala noastra intrebare: intentioneaza NATO sa intre in arhitectura altor organizatii care asigura securitate, dar are de gand sa traga toata plapuma asupra sa la nivel global. A doua intrebare: intentioneaza Alianta sa se consulte cu partenerii, sau are de gand sa scrie retete, pentru ca apoi sa propuna altor tari sa joace dupa rolurile scrise pentru ele la Bruxelles, au rezumat esenta dialogului Rusia – NATO interlocutorii cotidianului Kommersant.