Grecii sunt linistiti. Stiu ca e criza, dar fumeaza in continuare ca si cand nimic rau nu li se poate intampla. „Ar trebui sa ii apuce nebunia ca sa excluda pe cineva din zona euro”, scrie presa elena. De ce e criza? Simplu. Ziarele invoca specula pe euro si scriu fie ca sunt in continuare una dintre cele mai dezvoltate economii, fie dimpotriva, o tara mica, ce nu poate iesi singura din criza. Fac greva sau blocheaza granitele, atunci cand ceva nu le convine. „Ministrul nostru de Finante a facut treaba buna”, scrie Kathimerini.gr, amintind ca nu cu multa vreme in urma Grecia „tinea pe umerii ei” economiile tarilor vecine.

Joi, oficialii UE vor anunta intentiile legate de viitorul economiei elene. Ori un plan de sprijin, ori dezastrul.

Decizie

Acum, „oamenii rai” vor sa ii scoata pana si din Euroland, dar ei, grecii, stiu ca totul e un simplu basm. In cele din urma, UE si BCE vor veni si ii vor scoate din criza.

-Inghetarea salariilor

-Scaderea cu 10% a primelor -Reducerea cu 30% a platii orelor suplimentare

-Inghetarea angajarilor in sectorul public

Planul de masuri care a declansat greva functionarilor publici

De partea cealalta, europenii nu prea sunt de acord sa tina pe banii lor economia unui stat considerat sac fara fund.

„Problema greaca nu se masoara cu marimea economiei sale fata de cea a zonei euro. Ea se apropie de criza americana in doua puncte majore: boom-ul creditelor si lipsa de responsabilitate a principalilor actori”, noteaza elvetienii de la Le Temps

  • "Criza nu poate fi limitata la un atac al rechinilor finantelor "

Grecia nu va declara faliment. Exista forme moderne de incapacitate de plata.

Dar se poate avea incredere in Grecia? Grecia a fost peste 50% din timp in situatie de incapacitate de la independenta sa din 1830 si de la sfarsitul razboiului contra Imperiului Otoman. Criza nu poate fi limitata la un atac al rechinilor finantelor care ar specula la o veriga slaba a eurozonei.

Slabiciunile institutionale elene formeaza miezul unei probleme care se vede intr-un clasament catastrofal in termeni de competitivitate. Grecia este tara cea mai rea in termeni de “facilitate de a intra in afaceri”.

Datorita unor masuri de liberalizare (telecomunicatii, finante) si unei politici de bonusuri bugetare, ea este totusi o masina formidabila de atragere de capitaluri din Europa si de repartizare a privilegiilor si subventiilor intre grupuri de interese.

  • Un nou credit din partea Bruxelles-ului nu va ameliora moravurile la Atena

Sistemul politic insusi este cel bolnav, blocheaza orice reforma si evacueaza din scena orice individ care nu se conformeaza

Le Temps, Elvetia

Lipsa de rigoare si deficientele institutionale si de guvernare sunt endemice. Un nou credit din partea Bruxelles-ului nu va ameliora moravurile la Atena. Acestea se traduc printr-o cheltuiala administrativa incomparabila si un grad inalt de interventie din partea statului. Comportamentul de pradator al multor grupuri de interese nu penalizeaza nici turismul, nici transportul maritim, care depind de alte considerente si functioneaza bine.

Dar sistemul politic insusi este cel bolnav, blocheaza orice reforma si evacueaza din scena orice individ care nu se conformeaza. Recenta modificare masiva a statisticilor PIB nu este decat un episod printre altele ale dificultatilor de a intelege aceasta tara. Mult noroc investitorilor care au semnat ultimul imprumut!

  • Conflictele de munca vin unele dupa altele, de la fisc la vamesi, trecand prin prostituate

"Proiectele de reforma se lovesc de un zid. Greva este un sport national. Conflictele de munca vin unele dupa altele, de la agentii fiscali la vamesi, trecand prin prostituate (contra concurentei ruse). Diferitele guverne au luat tristul obicei de a ceda presiunilor. Salariile pentru functiile publice si pentru pensii constituie de altfel 51% din buget", scriu elvetienii. Ceea ce nu a impiedicat angajarea a 20.000 de noi functionari anul trecut pentru a-i inlocui pe cei 14.000 iesiti la pensie.

Statul grec a angajat in 2009 20.000 de noi functionari pentru a-i inlocui pe cei 14.000 iesiti la pensie

Le Temps, Elvetia

Lipsa de incredere fata de institutii se vede si in structura fiscala, mai exact in evaziunea fiscala, mai arata ziaristii de la Le Temps.ch. O recenta prezentare a Ministerului de finante a dezvaluit ca numai 65 de contribuabili declara un venit de peste 900.000 de euro. 94% dintre salariati publica un venit sub 30.000 de euro si doua treimi dintre ei sub limita de 12.000 de euro. Fara sa fie surprinzator, impozitarea directa nu reprezinta decat 7,7% din PIB, fata de 13,1% in media europeana.

  • Din 2001, Grecia nu a respectat niciodata cele 3% din Pactul de Stabilitate

De cand Atena s-a alaturat zonei euro in 2001, tara nu a respectat niciodata cele 3% din Pactul de Stabilitate. Profesorul Charles Wyplosz propune sa fie inscrisa aceasta limita in Constitutie. Tocmai acest efort a fost refuzat intotdeauna de sistemul politic grec.

Valorile trebuie sa se schimbe. Disciplina pe care o impun pietele financiare tarilor care cer refinantarea cheltuielilor lor excesive este asadar salutara. Ea nu va disparea cu aranjamentul pe care il va discuta Uniunea Europeana. Intrarea Greciei in zona euro a eliminat riscul ratei de schimb, dar nu si riscul de credit.