Adresa postei electronice poate fi egalata cu datele inscrie fie in buletinul de identitate, fie in pasaport. O asemenea posibilitate a fost exprimata de ministrul rus al comunicatiilor, Igor Schegolev. „Suntem de parere ca, tinand cont de evolutia societatii fata de atributele standard de identificare a cetatenilor, precum numar de buletin sau pasaport, cod postal, cod numeric, etc, adresa electronica poate fi adaugata pe lista”, a spus ministrul, citat de agentia BFM.

Potrivit afirmatiilor sale, in cazul realizarii acestei initiative, organele de ordine vor obtine un eficient canal de comunicare cu cetatenii. In plus, spune oficialul rus, statul poate economi mijloace insemnate.

Expertii nu sunt insa de acord cu aceasta idee, afirmand ca punerea ei in practica este, practic, imposibila in Rusia. In primul rand pentru ca o asemenea posibilitate nu figureaza in legea vizand datele personale, ceea ce necesita amendarea actului normativ.

In plus, exista problema securitatii postei electronice, in reteaua de internet existand, in momentul de fata, suficiente programe pentru spargerea emailurilor si care pot fi descarcate gratis.