Castigatorul alegerilor din Ucraina, Viktor Ianukovici, i-a cerut miercuri contracandidatului sau, premierul Iulia Timosenko, sa demisioneze din functie si sa intre in opozitie, pentru a evita declansarea unei crize la Kiev, informeaza Reuters. Ianukovici a adaugat ca Ucraina are nevoie de ajutor "de la Vest si de la Est" pentru a face fata crizei economice.

Intr-o declaratie scrisa, Ianukovici i-a cerut lui Timosenko sa renunte la functia de sef al Cabinetului si sa intre in opozitie.

Marti, in cadrul unei reuniuni cu grupul sau parlamentar, Timosenko a declarat ca nu va recunoaste infrangerea din alegerile prezidentiale si va contesta in justitie rezultatul. "Nu voi recunoaste niciodata legitimitatea victoriei lui Ianukovici intr-un astfel de scrutin", ar fi spus premierul de la Kiev.

Ianukovici a afirmat ca Ucraina are nevoie de ajutor "de la Vest si de la Est" pentru a face fata crizei economice. "Relatiile cu Rusia si cu tarile din fosta URSS sunt o prioritate", a adaugat Ianukovici.

Potrivit rezultatelor partiale, dupa numararea a 99,95% din buletinele de vot,

Ianukovici a obtinut 48,95% din totalul voturilor exprimate la scrutinul de duminica, fata de scorul de 45,48% inregistrat de premier.

Observatorii OSCE au apreciat ca scrutinul a fost "transparent si corect".