Autoritatile moldovene sunt indignate ca Romania vecina nu s-a sfatuit cu ele in problema desfasurarii pe teritoriul lor a rachetelor americane de interceptare. Chisinaul este de parere ca Bucurestiul poate deveni o amenintare la adresa securitatii regionale si sa complice procesul de reglementare a chestiunii transnistrene, scrie publicatia Vzgliad.

“Planurile militare ale Romaniei ne ingrijoreaza si ne intrebam cum vor influenta ele raportul de forte din regiune, chestiunile legate de securitate, eforturile de rezolvare a crizei de pe Nistru”, a reactionat liderul partidului democrat, Marian Lupu. Temerile Chisinaului au fost confirmate, anterior, de Tiraspol, care si-a exprimat preocuparea generata de alunecarea spre Est a NATO.

Fostul presedinte moldovean, Vladimir Voronin, a declarat recent ca decizia Romaniei de a gazdui rachete de interceptare in cadrul scutului american antiracheta din Europa ar putea transforma Republica Moldova intr-o linie de front.

Voronin, care ocupa in prezent functia de presedinte al Partidului Comunistilor din R.Moldova, a declarat ca pozitia Romaniei privind scutul antiracheta american si sprijinul deschis primit din partea actualei puteri de la Chisinau ar putea avea consecinte dezastruoase asupra securitatii in regiune.

Ucraina studiaza si ea decizia Romaniei de a accepta interceptoare

MAE ucrainean studiaza la nivel de experti urmarile acordului dat de Romania pentru amplasarea pe teritoriul ei a elementelor scutului american antiracheta.

„Sunt atent studiate toate consecintele acestei hotarari, atat pentru statul nostru, cat si pentru securitatea regionala in ansamblul ei”, a spus purtatorul de cuvant al ministrului de externe, Sergei Saenko. El a adaugat ca institutia pe care o reprezinta spera „intr-o analiza la obiect a tuturor aspectelor acestei chestiuni, inclusiv obtinerea de explicatii corespunzatoare pe parcursul viitoarelor consultatii cu toate partile implicate”. Ca stat care se invecineaza cu Romania, a adaugat Saenko, „nu putem trece cu vederea planurile de desfasurare a sistemului de aparare aeriana in imediata apropiere a granitelor noastre, mai ales cu elemente de stationare in bazinul Marii Negre”.

In acelasi timp, diplomatul a adaugat ca partea ucraineana nu neaga dreptul fiecarui stat suveran de a rezolva problemele vizand asigurarea securitatii proprii, inclusiv prin demersuri destinate luptei impotriva terorismului nuclear.