Viktor Ianukovici, castigatorul alegerilor prezidentiale din Ucraina i-a cerut marti rivalei sale, Iulia Timosenko, sa accepte infrangerea si a promis ca va uni Ucraina dupa aceste alegeri care au divizat tara. Intr-un interviu acordat CNN, Ianukovici a specificat ca deciziile pe care le va lua in calitate de presedinte vor fi in concordanta cu interesele tarii, si nu cu cele ale Rusiei.

Ianukovici a obtinut 48,96% din totalul voturilor exprimate la scrutinul de duminica, fata de scorul de 45,47% inregistrat de premier, potrivit rezultatelor partiale, dupa numararea a 99,98% din buletinele de vot. Insa, Timoshenko nu va recunoaste infrangerea din alegerile prezidentiale si va contesta in justitie rezultatul, au declarat marti surse parlamentare citate de ziarul online Ukrainska Pravda, preluat de AFP.

Insa, Ianukovici i-a cerut rivalei sale sa accepte rezultatele alegerilor. Acesta a declarat pentru CNN ca "aceasta tara este democratica de cinci ani de zile, iar acest fapt a fost dovedit si de alegerile de duminica", adaugand ca "Iulia Timosenko incala principiile Revolutiei Portocalii" daca refuza sa isi recunoasca infrangerea.

Ianukovici este perceput ca omul Kremlinului. Acesta a fost considerat castigatorul alegerilor si in 2004, insa dupa Revolutia Portocalie, justitia a invalidat victoria sa. Alegerile au fost reluate, iar acesta a pierdut in fata lui Victor Iuscenko. Impresia publicului potrivit careia Ianukovici ar fi omul Rusiei a fost accentuata dupa ce Vladimir Putin a fost primul lider mondial care l-a felicitat pentru victoria sa, in 2004, cu doua zile inainte sa fie declarat de Comisia electorala presedintele ales .

In acest context, Ianukovici a tinut sa mentioneze ca nu este marioneta Rusiei si ca va avea o politica bazata pe "intrese reciproce si relatii bune atat cu Rusia, cat si cu Uniunea Europeana". In ceea ce priveste relatiile cu Rusia, acesta a spus ca se va concentra asupra rezervelor stabile de energie, iar in privinta UE, Ianukovici intentioneaza sa incheie un acord de comert liber si sa aduca Ucraina la nivelul de trai din UE.

Desi in trecut Ianukovici s-a opus incercarilor Ucrainei de a adera la NATO, marti, el a fost mai putin categoric, afirmanad ca "va continua cooperarea cu NATO, insa aderarea la alianta trebuie decisa de poporul ucrainean prin referendum".

Pe plan intern, prioritatile guvernului sau vor fi depasirea crizei economice si eradicarea coruptiei.

Intrebat despre viziunea sa asupra tarii in urmatorii zece ani, Ianukovici a declarat ca intentioneaza sa uneasca poporul ucrainean si sa faca din Ucraina una dintre primele 20 de puteri economice ale lumii.