Iranul este capabil de imbogatirea uraniului sau la nivelul necesar pentru reactorul de cercetare medicala, dar inca ii lipseste nivelul de procesare in bare de combustibil, au declarat mai multi experti si diplomati intervievati luni de AFP.

Iranul spune ca are nevoie urgenta de acest uraniul imbogatit la 20% pentru reactorul de cercetare de la Teheran, printre ale carui produse se numara izotopii utilizati in tratamentul anumitor tipuri de cancer.

Comunitatea internationala continua insa sa acuze Teheranul fiindca refuza acordului propus, in octombrie 2009, sub egida Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), pentru a trimite cea mai mare parte a stocului de uraniu imbogatit scazut in Rusia si Franta pentru a fi transformat in combustibil pentru reactorul de la Teheran.

"Daca Teheranul ar acceptat propunerea AIEA, atunci ar fi alimentat mai rapid cu uraniu imbogatit decat in cazul in care l-ar produce chiar ei" a declarat un diplomat pentru AFP.

"Ei ar putea dubla productia de uraniu in termen de 24 de ore. Dar se pare ca nu au capacitatea tehnologica de a transforma uraniul imbogatit la 20% in bare de combustibil pentru reactorul de cercetare" a declarat si un alt diplomat.

Mark Fitzpatrick de la Institutul pentru Studii Strategice de la Londra IISS observa ca "tehnologia de a imbogati uraniu este aproximativ aceeasi indiferent ca vorbim despre un procent de 3,5% (asa cum au sustinut oficialii iranieni luni), fie ca este de un 20% necesar pentru reactorul de cercetare de la Teheran sau un 93% pentru fabricarea unei arme atomice."

Mai multi specialisti, printre care Elahe Mohtashami, spun ca, desi e vorba practic de aceeasi tehnologie, Iranul nu este capabil sa ajunga la barele de uraniu, "doar foarte putine tari, printre care Franta, fiind capible de acest lucru. De altfel si inpectiile AIEA sugereaza acelasi lucru. Acestia se tem insa ca anumite cercetari sau procese sa nu se desfasoare in secret si avertizeaza Iranul ca va avea serioase probleme in aceasta situatie.