Un schior care a fost surprins de o avalansa in Alpii elvetieni a fost scos din zapada de echipele de interventie dupa 17 ore, transmite AFP. Salvamontistii elvetieni au povestit luni cum erau sa-l "rateze" pe schior. Miracolul din Alpi s-a petrecut in contextul in care numarul celor ucisi de avalanse in Europa a crescut in ultimele zile.

Tanarul in varsta de 21 de ani a petrecut o noapte intreaga ingropat in zapada, in apropiere de localitatea Evolene, in sud-vestul Elvetiei.

Potrivit informatiilor, schiorul s-a aventurat sambata intr-o zona periculoasa, desi fusese avertizat sa nu mearga, si a fost acoperit de o avalansa intr-o regiune izolata din Alpi. Parintii lui au anuntat politia, iar echipele de salvare au pornit in cautarea sa. Operatiunile de cautare au fost oprite in cursul noptii, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Jean-Marie Bornet, un purtator de cuvant al politiei din cantonul Valais, a declarat ca supravietuirea barbatului reprezinta "un miracol", datorita perioadei mari petrecute sub zapada. In plus, echipa de cautare a fost foarte aproape sa nu-l descopere, desi un elicopter s-a aflat la doar cinci metri deasupra sa. In cele din urma, salvamontistii au zarit casca schiorului. "Cand l-am scos din zapada era constient", a declarat unul dintre salvamontisti, adaugand ca "toata lumea a fost de acord ca sa fii ingropat 17 ore in zapada este extraordinar, este un miracol".

Schiorul a fost dus de urgenta la spital, avand o forma "usoara" de hipotermie.

AFP precizeaza ca, in ultimele zile, opt persoane au murit in avalansele produse in Italia, doi schiori au pierit in Alpii francezi, in timp ce un schior german a fost ucis intr-o avalansa produsa in Austria. Pe de alta parte, patru persoane au fost salvate in weekend in Elvetia dupa ce au fost acoperite de zapada.