Locuitorii Romei au reluat sambata serbarile dedicate Carnavalului 2010, cu o parada de costume de epoca in centrul istoric al orasului. "Este cel mai vechi carnaval din lume", au anuntat organizatorii, in frunte cu edilul capitalei, Gianni Alemanno. Ploaia marunta nu i-a impiedicat pe numerosi italieni, 10.000, dupa cum spun autoritatile - sa participe la inaugurare.

In timp ce spectatorii au urmarit manifestatia zgribuliti, sub umbrele, protagonistii au infruntat intemperiile si blitzurile aparatelor, in aer liber, cu zambetul pe buze, punand la incercare rezistenta costumelor sau a perucilor elaborate. Alaturi de calareti in costume de epoca, au defilat dame in rochii fastuoase purtate in calesti de odinioara, menestreli cu mandolina, jongleri abili, 'mancatori de foc' si alti animatori sau artisti de strada.

'Cursa barbarilor' redivivus

Scenografia a fost construita in jurul temei ecvestre: 60 de cai si peste 100 de figuranti au parcurs Via del Corso, care face legatura intre cele doua piete centrale ale capitalei, Piazza del Popolo si Piazza Venezia. Astfel, a fost reinnoita o traditie veche de cateva sute de ani, specifica Romei, aceea a "cursei barbarilor" cu cai, intrerupta in 1874.

Printre nenumaratele masti si costumatii, cele mai admirate au fost personajele traditionale ale carnavalului italian: Arlecchino, Pulcinella sau celebrele masti venetiene. Pentru a doua oara consecutiv, si in 2010, asa cum a amintit primarul Alemanno, Roma s-a “infratit”, pe durata serbarilor, cu Venetia - orasul din laguna.

Alaturi de personajele alegorice, au defilat si calareti ai armatei italiene, cum ar fi istoricul regiment al “Corazzierilor” - cuirasieri in vesminte stralucitoare -sau al “Lancierilor din Montebello”, cu traditionalele costume negru-albastre.

“Cat de frumos ar fi fost daca s-ar fi aruncat confetti si de la geamurile caselor de pe Via del Corso, ca odinioara … pacat ca acum cladirile din centru ori sunt abandonate, ori sunt transformate in birouri”, spune Michele, un italian in varsta, care-si aminteste cu nostalgie copilaria petrecuta la Roma.

Turisti si spectatori estimati: 300.000

Serbarile vor dura pana pe 16 februarie, alaturi de alte zeci de evenimente, multe dintre ele interactive: spectacole, expozitii si "sfilate di Carnevale" (parada de carnaval). Primaria Romei spera ca, in 2010, manifestatia sa atraga peste 300.000 de spectatori si turisti.

Carnavalul este o sarbatoare foarte indragita, nu doar in capitala Italiei sau la Venetia, ci in intreaga Peninsula, in special de catre copii. In fiecare an, parintii sunt asaltati de odrasle, care solicita cele mai la moda costume, "printese" si "spidermen" aflandu-se in topul preferintelor. Toate sunt obiceiuri care au dat nastere la o adevarata "industrie" a carnavalului, care cuprinde, pe langa costume, si alte accesorii, cum ar fi: confetti, sprayuri decorative, truse de machiaj pentru copii si nu numai.

Pretul mediu al unui costum simplu de carnaval, la Roma, este de circa 20 de euro, cifra care poate depasi suta de euro pentru un costum mai elaborat. Oricum, o cifra mica in comparatie cu rochiile si costumele de epoca vandute la Venetia. In orasul lagunelor exista magazine speciale dedicate carnavalului. Comenzile se primesc cu luni inainte, atat pentru faimoasele masti venetiene, cat si pentru costume - care pot ajunge la mii de euro. Cine nu e dispus sa cheltuiasca mii de euro, poate alege, ca alternativa, sa inchirieze o costumatie la cateva sute de euro.

La Roma, in zilele premergatoare "lasatei secului", mallurile si pietele sunt luate cu asalt de copii "mascherati" (mascati): se fac fotografii, se arunca mii de "confetti" multicolore si se mananca "frappe" sau "castagnole", specialitati pe baza de faina, oua si unt, prajite in tigaie sau la cuptor, cu sau fara ciocolata.

Primaria, in colaborare cu bibliotecile, scolile din capitala si numeroase asociatii, organizeaza in pietele orasului spectacole interactive cu cei mai mici: cele mai reprezentative au loc in celebrele Piazza Navona, Piazza del Popolo sau Piazza di Spagna.

In joia dinaintea inceperii postului mare, in majoritatea scolilor vor fi organizate mici serbari, iar copiii se vor duce la scoala imbracati direct in costumul ales.