Furtuna de zapada care a acoperit capitala Statelor Unite cu peste 50 de centimetri de zapada continua sa paralizeze, in noaptea de sambata spre duminica, o mare parte a estului Americii, unde doua persoane au fost gasite moarte si peste 350.000 de oameni au ramas fara curent electric, relateaza AFP.

Furtuna, botezata "snowpocalypse", "snowzilla" sau "snowmageddon" de locuitori, a atins in prezent estul Indianei, New Jersey, Pennsylvania si Maryland, pana in Carolina du Nord, respectiv peste 1.000 km, afectand zeci de milioane de americani. Si New Yorkul a fost afectat iar mai multe guverne -Virginia, Maryland si Delaware - au decratat starea de urgenta.

Serviciul de meteorologie nationala, le National Weather Service (NWS), care publicase vineri o avertizare de "furtuna de zapada exceptioanla", a anuntat samabata, la ora 15,00 (20,00 GMT) caderi de zapada de pana la 50 de cm in capitala.

In Maryland, 96 cm de zapada s-au asternut in apropiere de Baltimore, ceea ce reprezinta un record absolut, in timp ce vantul a ajuns la o viteza de 90 km/h.

Potrivit lui Paul Kochin, expert la NWS, furtuna ar trebuie sa incepe sa se atenueze incepand de sambata seara.

Pe un drum din Virginia, un tata si fiul sau care se oprisera sa ajute un motociclist aflat in dificultate din cauza intemperiilor, au foist ucisi de o masina cu remorca.

Zapada a afectat liniile de electricitate, peste 350.000 de oameni fiind deconectati de la retea in Maryland si in Virginie.

Washingtonul a devenit sambata un imens teren pentru sporturile de iarna, locuitorii renuntand la costume si la taioare pentru haine de schi si batai cu bulgari de zapada.

La Dupont Circle, in centrul capitalei americane, mii de oameni au luat parte la o bataie cu zapada.

Chiar si coloana oficiala a presedintelui Barack Obama, care, de obicei, trece in viteza pe strazile capitalei, a fost obligata sa reduca viteza, din cauza zapezii.